Skip to main content

Γιατί οι νέοι οδηγούν στην κορύφωση την πανδημία

Αρκετές περιοχές της Ευρώπης τον τελευταίο καιρό βρίσκονται αντιμέτωπες με εξάρσεις της πανδημίας του νέου κορωνοϊού. Παρόλο που οι ειδικοί υποστηρίζουν πως δεν πρόκειται για το «δεύτερο κύμα» της πανδημίας και παρά το γεγονός ότι οι αριθμοί, αν και συνεχώς αυξανόμενοι, δεν αγγίζουν- στις περισσότερες περιπτώσεις τουλάχιστον- τα νούμερα που κατέγραφαν τον Μάρτιο, εντούτοις παρατηρείται ένα ενδιαφέρον δημογραφικό στοιχείο. Η μέση ηλικία των νοσούντων με κορωνοϊό έχει πέσει σημαντικά.

Την ίδια παρατήρηση κάνουν συχνά την τελευταία περίοδο αρκετοί ειδικοί στη χώρα μας, ενώτην τάση σχολίασε και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σε μήνυμά του. «Η επικινδυνότητα του κορωνοϊού είναι η ευκολία μετάδοσής του. Αυτό συμβαίνει ακόμα και εάν είσαι νέος και νομίζεις πως είσαι άτρωτος. Ο μέσος όρος ηλικίας όσων έχουν νοσήσει τον Αύγουστο έχει κατέβει πια στα 36 χρόνια…» ανέφερε.

Το φαινόμενο, ωστόσο, δεν είναι ελληνικό. Οι νέοι ηλικίας μεταξύ 20 και 39 ετών αντιπροσωπεύουν περίπου το 35% με 40% των νέων κρουσμάτων στην Αγγλία, το Βέλγιο και τις Κάτω Χώρες. Στην Ισπανία, για παράδειγμα, το ένα πέμπτο των νέων κρουσμάτων αφορούν νέους ηλικίας 15 έως 29 ετών. Από την άλλη ενώ η ηλικιακή σύνθεση των κρουσμάτων στη Γερμανία στην αρχή της πανδημίας είχε διαφορετική εικόνα, πλέον η χώρα ακολουθεί την ίδια τάση.  

Το γεγονός της μείωσης του μέσου όρου των κρουσμάτων έχει επισημάνει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέροντας πως το ποσοστό των θετικών στον κορωνοϊό που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 15-14 ετών έχει τριπλασιαστεί τους τελευταίας πέντε μήνες.

Τι πήγε επομένως στραβά;

Δύο παράγοντες εντοπίζει η Lara Williams σε άρθρο που υπογράφει στο Bloomberg. Από τη μία πραγματοποιούνται περισσότερα τεστ. Στην αρχή της πανδημίας τα τεστ γίνονταν μονάχα σε άτομα με σοβαρά συμπτώματα και οι υγειονομικές αρχές ζητούσαν από τα άτομα με ελαφρά συμπτώματα να αυτααπομονώνονται. Πλέον υπάρχει μεγαλύτερη διαθεσιμότητα σε τεστ ενώ παράλληλα έχει βελτιωθεί η διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών, πράγμα που οδηγεί στην ανίχνευση περισσότερων ασυμπτωματικών ή με ελαφρά συμπτώματα.

Από την άλλη, έχει επέλθει κόπωση στην κοινωνία- και ειδικά σε ηλικιακές ομάδες που νιώθουν ότι δεν απειλούνται άμεσα από τον ιό. Μπαρ,  πάρτι, κοινωνικές εκδηλώσεις, διασκέδαση. Οι νέοι έπειτα από την καραντίνα και την εμπειρία της απομόνωσης- και πολλές φορές σε μικρούς χώρους- προσπαθούν να επιστρέψουν στην κανονική ζωή.

naftemporiki.gr