Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «PLos ONE» ανέλυσε το κατά πόσο η διακοπή του καπνίσματος προσφέρει οφέλη στα άτομα που υποφέρουν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, η οποία, όπως είπαν οι ερευνητές, προσπάθησε να διερευνήσει τα μακροπρόθεσμα οφέλη της διακοπής του καπνίσματος τόσο στη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, όσο και στην ποιότητα ζωής, η διακοπή καπνίσματος επέφερε σημαντική βελτίωση στα άτομα με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε μεγάλη βελτίωση, σε ποσοστό 43,9% στην ομάδα με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) που κατάφερε να κόψει το κάπνισμα, έναντι της ομάδας που συνέχισε να καπνίζει, όπου η βελτίωση ήταν μόλις 18,2%. Σύμφωνα με τα ευρήματα, η συχνότητα των συμπτωμάτων παλινδρόμησης μειώθηκε σημαντικά μόνο σε όσους διέκοψαν το κάπνισμα, όπως επίσης βελτιώθηκε και η ποιότητα ζωής τους.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πάνω από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι στον πλανήτη καπνίζουν, ενώ η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση επηρεάζει μέχρι και το 30% των ενηλίκων στις δυτικές κοινωνίες. Όπως αναφέρει ο ΠΟΥ, ο επιπολασμός της νόσου αυξάνεται συνεχώς και οι επιστήμονες που το ερευνούν έχουν καταφέρει να συνδέσουν τη διακοπή του καπνίσματος με τη μείωση των συμπτωμάτων της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης στους χρόνιους καπνιστές.
Ο διδάσκων στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο γενικός χειρουργός Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος – και Πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής μας εξηγεί πώς επιδρά το κάπνισμα στη επιδείνωση των συμπτωμάτων της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.
Όπως λέει, ο κύριος ένοχος των επεισοδίων γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης είναι η νικοτίνη. Ένα μέσο τσιγάρο περιέχει 6-12 mg νικοτίνης, το 15% των οποίων απορροφάται από τον οργανισμό. Παρότι δεν είναι όλοι οι καπνιστές επιρρεπείς στην ανάπτυξη αυτής της νόσου, σε αρκετούς χρόνιους καπνιστές η νικοτίνη επηρεάζει τη λειτουργία του σφιγκτήρα, προκαλώντας χαλάρωσή του, με αποτέλεσμα τα οξέα του στομάχου να επιστρέφουν στον οισοφάγο και να προκαλούν καούρα.
Επίσης, η παραμονή της αχώνευτης τροφής για μακρό χρονικό διάστημα στο στομάχι που συνεπάγεται και την παρατεταμένη παραμονή των οξέων μπορεί να προκαλέσει ζύμωση κακών βακτηρίων και συνακόλουθα παλινδρόμηση.
Σε μελέτη που διεξήχθη για τον προσδιορισμό της επίδρασης του καπνίσματος στην έκκριση οξέων του στομάχου, διαπιστώθηκε, σύμφωνα με το γιατρό, ότι το κάπνισμα μειώνει την έκκριση γαστρικού οξέος και τη ροή του αίματος στο γαστρικό βλεννογόνο. Στους καπνιστές παρατηρείται αυξημένη συχνότητα εμφάνισης γαστρικών ελκών, η οποία μπορεί να σχετίζεται με τη μείωση της ροής αίματος στο γαστρικό βλεννογόνο.
Όταν υπάρχει επαρκής ποσότητα γαστρικού οξέως στο στομάχι, ο κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας φυσιολογικά κλείνει. Αντιθέτως, όταν δεν υπάρχει επάρκειά του βαθμιαία εξασθενεί, επιτρέποντας οποιαδήποτε μικρή ποσότητα οξέος υπάρχει στο στομάχι να περάσει από τον οισοφάγο στο στόμα.
Επιπλέον, το κάπνισμα μειώνει την παραγωγή σάλιου το οποίο διαθέτει τις χημικές ουσίες διττανθρακικά, οι οποίες και βοηθούν στην εξουδετέρωση των οξέων του στομάχου. Επίσης, το σάλιο βοηθά στην επικάλυψη του οισοφάγου και μειώνει την επίδραση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.