Σύμφωνα με ανακοίνωση του πρακτορείου Reuters του Λονδίνου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) ζήτησε από τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να προχωρήσουν σε αύξηση φόρων σε τσιγάρα και προϊόντα καπνού, έτσι ώστε και να σωθούν ζωές καθώς επίσης να εξοικονομηθούν οικονομικοί πόροι που θα μπορούν να ενισχύσουν τη δημόσια υγεία.
Στην ετήσια έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με τίτλο «The Global Tobacco Epidemic 2015» (Παγκόσμια Επιδημία Καπνίσματος 2015, ο Οργανισμός υγείας των Ηνωμένων Εθνών επισημαίνει ότι ελάχιστες κυβερνήσεις αξιοποιούν πλήρως τη φορολόγηση του καπνού για να αποτρέψουν τον κόσμο από το κάπνισμα ή να τον βοηθήσουν να το κόψει. Για το λόγο αυτό, ποτείνει το 75% τουλάχιστον της τιμής ενός πακέτου τσιγάρων να είναι φόροι.
Σύμφωνα με μελέτες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, 1 άνθρωπος πεθαίνει κάθε έξι δευτερόλεπτα εξαιτίας ασθενειών που σχετίζονται με το κάπνισμα. Περίπου 6 εκατομμύρια άνθρωποι το χρόνο χάνουν τη ζωή τους από το κάπνισμα, αριθμός που μέχρι το 203 αναμένεται να αυξηθεί στα 8 εκατομμύρια ετησίως. Το κάπνισμα συγκαταλέγεται μέσα στους 4 κυριότερους παράγοντες κινδύνου μαζί με τον καρκίνο, τις καρδιαγγειακές και πνευμονικές παθήσεις και το διαβήτη. Το 2012 περίπου 16 εκατομμύρια άνθρωποι, κάτω των 70 ετών, υπήρξαν θύματα των συγκεκριμένων ασθενειών. Ενώ όπως έχουν δείξει όλες οι έρευνες, πάνω από το 80% των θανάτων αφορούν άτομα από φτωχές ή μεσαίου εισοδήματος χώρες.
Επιβάλλεται να εφαρμοστούν αυστηρά μέτρα ελέγχου κατά της «επιδημίας του καπνίσματος», καθώς υπάρχουν δισεκατομμύρια καπνιστές παγκοσμίως, όπως επισημαίνει ο Π.Ο.Υ. και είναι πάρα πολλές οι χώρες οι οποίες έχουν εξαιρετικά χαμηλή φορολογία στον καπνό ενώ, κάποιες δεν έχουν καν ειδικό φόρο για τον καπνό.
Όπως επισημαίνει ο ειδικός στην πρόληψη μη μεταδοτικών ασθενειών του Π.Ο.Υ. Douglas Bettcher, τα στοιχεία που υπάρχουν δείχνουν ότι η υψηλή φορολόγηση του καπνού περιορίζει την κατανάλωση του και βοηθάει τον κόσμο να κόψει το κάπνισμα. Παρόλα αυτά, από το 2008, οπότε και εφαρμόστηκε το μέτρο σε 22 χώρες όπου, ο φόρος καπνού έφτασε να είναι το 75% της τιμής ενός πακέτου τσιγάρων, μόνο 11 ακόμα χώρες ακολούθησαν το μέτρο για αύξηση της φορολογίας σε αντίστοιχα επίπεδα.
Αναφερόμενη στο θέμα, η Γενική Διευθύντρια του Π.Ο.Υ. τόνισε ότι «Η αύξηση της φορολογίας στον καπνό είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς και συμφέροντες τρόπους μείωσης της κατανάλωσης βλαβερών για την υγεία προϊόντων που, συγχρόνως επιφέρει σημαντικά έσοδα.»