Skip to main content

AstraZeneca: Διαψεύδει ότι παραβίασε το συμβόλαιό της για την παράδοση εμβολίων στην ΕΕ

Η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca αντέκρουσε την κατηγορία ότι «παραβίασε» το συμβόλαιο που είχε υπογράψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την πώληση εμβολίων κατά της Covid-19, όπως υποστηρίζουν οι «27» που ζητούν αποζημίωση ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ για μη τήρηση των συμπεφωνημένων όρων.

«Δεν υπήρξε καμία κατάφωρη παραβίαση του συμβολαίου. Είναι σοκαριστικό να κατηγορούμαστε για απάτη», δήλωσε ο Χακίμ Μπουλαρμπά, ο δικηγόρος του αγγλοσουηδικού ομίλου, στο δικαστήριο των Βρυξελλών που εξετάζει την υπόθεση.

Το πρωί, ο δικηγόρος Ραφαέλ Ζεφαρελί, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είπε ότι η εταιρεία παρέδωσε 50 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων σε άλλες αγορές, παραβιάζοντας το συμβόλαιο που είχε υπογράψει πριν από εννέα μήνες με την ΕΕ.

Ζήτησε από τον δικαστή να επιβάλει στην εταιρεία πρόστιμο τουλάχιστον 10 εκατομμυρίων ευρώ καθώς και να καταβάλει αποζημίωση «10 ευρώ ανά δόση για κάθε ημέρα καθυστέρησης» αν δεν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα παράδοσης του σκευάσματος.

Η AstraZeneca προβάλλει ως επιχείρημα τις προσπάθειες που καταβάλλει για να εφοδιάσει τις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες, υπενθυμίζοντας ότι ο εμβολιασμός στην ΕΕ έχει προχωρήσει πολύ περισσότερο σε σύγκριση με άλλες περιοχές του κόσμου που πλήττονται από την πανδημία.

«Το επείγον σήμερα δεν είναι πλέον τόσο ο εμβολιασμός στην Ευρώπη, είναι ο εμβολιασμός του παγκόσμιου πληθυσμού», είπε ο Μπουλαρμπά.

Ο δικηγόρος διαβεβαίωσε πάντως ότι θα τηρηθεί η υπόσχεση που έχει δώσει η εταιρεία να παραδώσει συνολικά 300 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, υπογραμμίζοντας ότι η AstraZeneca θα κάνει τα πάντα «για να επιλυθούν τα προβλήματα». Οι νομικοί σύμβουλοι της εταιρείας επανέλαβαν ότι από τα τέλη του 2020 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ενημερωθεί ότι υπήρχαν δυσκολίες στην παραγωγή σε ορισμένα ευρωπαϊκά εργοστάσια.

Το εμβόλιο αναπτύχθηκε μέσα σε μερικούς μήνες, με «πρωτοφανή» ταχύτητα και όσον αφορά την παραγωγή, το πλαίσιο ήταν ιδιαίτερα «αβέβαιο», τόνισε ο Μπουλαρμπά.

Η απόφαση του δικαστή ενδέχεται να εκδοθεί μετά από πολλές εβδομάδες.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP