Μια πολύ σημαντική έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που, αφορά τους ενδοκρινικούς διαταράκτες και τους οποίους χαρακτηρίζει ως παγκόσμια απειλή για τη δημόσια υγεία, ήταν το έναυσμα να ξεσπάσει σοβαρή αντιπαράθεση στο Ευρωκοινοβούλιο.
Οι ευρωβουλευτές καταδίκασαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή γιατί δεν δημοσίευσε την έκθεση ως όφειλε καθώς επίσης δεν πέτυχε να συμμορφωθούν οι χώρες της ΕΕ ε τις θεσμικές τους υποχρεώσεις.
Σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές, οι καθυστερήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο να δημοσιευθούν τα κριτήρια που απαιτούνται για τον εντοπισμό και τη μείωση της έκθεσης των κατοίκων της ΕΕ σε χημικές ουσίες που προκαλούν ορμονικές διαταραχές είναι παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
Συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είχε αποφανθεί από τον Δεκέμβριο του 2015 ότι η εκτελεστική εξουσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παραβίασε την ευρωπαϊκή νομοθεσία καθότι δεν δημοσίευσε, όπως είχε δεσμευθεί, τα επιστημονικά κριτήρια για τον καθορισμό των ενδοκρινικών διαταρακτών (ουσίες που προκαλούν ορμονικές διαταραχές) ενώ, οι ευρωβουλευτές έχουν επανειλημμένα ζητήσει την άμεση αντιμετώπιση και διαχείριση αυτών των ουσιών.
Οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι η πλήρης πρόταση για τα επιστημονικά κριτήρια ήταν έτοιμη από το 2013 αλλά η Επιτροπή δεν την δημοσίευσε και προχώρησε σε άλλη μελέτη αξιολόγησης των επιπτώσεων, κάτι που όχι μόνο δεν ήταν απαραίτητο να γίνει, αλλά όπως αποφάνθηκε το δικαστήριο δεν ήταν και κατάλληλη για να ληφθεί μια απόφαση για ένα επιστημονικό ζήτημα.
Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και οι ευρωβουλευτές δέχθηκαν την δέσμευση της Επιτροπής να δημοσιεύσει την πρόταση με τα κριτήρια άμεσα.
Η έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναφέρει ότι παρατηρούνται σημαντικά ανοδικές τάσεις σε πολλές ενδοκρινικές διαταραχές όχι μόνο στους ανθρώπους αλλά και στα ζώα. Ενώ, σύμφωνα με την έκθεση υπάρχουν ενδείξεις δυσμενών αναπαραγωγικών αποτελεσμάτων όπως στειρότητα στους άνδρες, καρκίνοι σε μεγάλη μερίδα πληθυσμού, δυσπλασίες σε έμβρυα κ.α..
Οι ουσίες αυτές όπως λέει ο ΠΟΥ είναι δυνατό να επηρεάσουν και τη λειτουργία του θυρεοειδή αδένα και του εγκεφάλου, αλλά και την έκκριση ινσουλίνης στον οργανισμό, την ομοιόσταση της γλυκόζης και να επιφέρουν αύξηση της παχυσαρκίας.