Σύμφωνα με νέα μελέτη αναφορικά με τις επιπτώσεις του εκφοβισμού, ή αλλιώς του bullying όπως το αναφέρουν σήμερα, έδειξε ότι συνδέεται άμεσα με την εκδήλωση κατάθλιψης. Η μελέτη έγινε από τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «British Medical Journal». Οι ειδικοί, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 4.000 νέους, σε βάθος χρόνου 5 ετών ξεκινώντας από την ηλικία των 13 ετών και φτάνοντας στην ηλικία των 18 ετών.
Από αυτούς 683 έφηβοι είχαν πέσει θύματα συστηματικού εκφοβισμού στην ηλικία των 13 ετών, πάνω από μια φορά την εβδομάδα. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές το 15% εξ αυτών είχε εμφανίσει κατάθλιψη στην ηλικία των 18 ετών.
Άλλοι 1.446 έφηβοι στην ηλικία των 13 ετών είχαν πέσει θύματα εκφοβισμού τους μία έως τρεις φορές το εξάμηνο. Σ’ αυτούς διαπιστώθηκε ότι το 7% είχε κατάθλιψη στα 18 τους.
Από τα υπόλοιπα παιδιά, που ποτέ δεν είχαν πέσει θύμα εκφοβισμού στην εφηβεία τους μόνο το 5,5% παρουσίασε κατάθλιψη στη ηλικία των 18 ετών.
Σύμφωνα με τη μελέτη, η λεκτική βία και κοροϊδία είναι οι πιο συνηθισμένες μορφές εκφοβισμού μεταξύ των εφήβων και παρατηρείται σε ποσοστό 36%. Ακολουθεί με ποσοστό 23% η αφαίρεση προσωπικών αντικειμένων από το θύμα. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι η πλειοψηφία των παιδιών που πέφτουν θύματα εκφοβισμού δεν ενημερώνουν τους καθηγητές ή τους γονείς τους για το πρόβλημά. Ωστόσο, το 75% των θυμάτων μόνο όταν πέσει θύμα σωματικής βίας ενημερώνει κάποιον από το περιβάλλον του.
Όπως σημειώνουν οι επιστήμονες, γονείς και δάσκαλοι πρέπει να ενημερωθούν για τη σοβαρότητα του εκφοβισμού, καθώς όλα δείχνουν ότι υπάρχει άρρηκτη σχέση με την μετέπειτα κατάθλιψη του θύματος με ότι αυτό συνεπάγεται. Τόνισαν μάλιστα, ότι το 10% των παιδιών που είχαν πέσει θύματα εκφοβισμού όταν παρουσίασαν κατάθλιψη αυτή διήρκεσε πάνω από 2 χρόνια.