Την ανάπτυξη κύστης κόκκυγα, αλλά και εμφάνισης μετεγχειρητικών επιπλοκών στις γυναίκες που έχουν υψηλό Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) επεσήμαναν οι ερευνητές σε νέα μελέτη που διεξήχθη με στόχο να διαπιστωθεί τον αυξημένο κίνδυνο ειδικά σε γυναίκες με υπερτρίχωση.
Η μελέτη έγινε από τους επιστήμονες του Baskent University Faculty of Medicine, οι οποίοι προσπάθησαν να επιβεβαιώσουν ότι η παχυσαρκία και η υπερτρίχωση είναι υπεύθυνες για την ανάπτυξη κύστης κόκκυγα στις γυναίκες.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν 59 γυναίκες οι οποίες ταξινομήθηκαν ως παχύσαρκες, υπέρβαρες και φυσιολογικού βάρους, σύμφωνα με το Δείκτη Μάζας Σώματός τους, ενώ η υπερτρίχωση αξιολογήθηκε μέσω της μεθόδου Ferriman και Gallwey (FGS). Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν 19,4 ± 5,9 έτη. Ο Δείκτης Μάζας Σώματος ήταν 26,7 ± 3,4 kg / m2. Οι 17 συμμετέχουσες (28%) κατηγοριοποιήθηκαν ως φυσιολογικού βάρους, οι 35 (59%) ως υπέρβαρες και οι 7 (13%) ως παχύσαρκες. Η μέση βαθμολογία FGS ήταν 11,5 ± 1,8. Οι 42 ασθενείς (71%) είχαν μέτρια και οι 17 (29%) ήπια υπερτρίχωση.
Σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματα της μελέτης αυτή το 25% των ασθενών που ήταν παχύσαρκες και με μέτρια υπερτρίχωση ως κύριο σύμπτωμα είχαν το σχηματισμό αποστήματος. Επίσης, 57 από τις ασθενείς χειρουργήθηκαν υπό ραχιαία αναισθησία και μόνο 2 υπό γενική αναισθησία. Συνολικά 10 ασθενείς υπέστησαν λοίμωξη του τραύματος και 1 ασθενής διάνοιξη. Απ’ αυτές οι 2 ήταν παχύσαρκες και οι 6 υπέρβαρες και όλες με μέτρια υπερτρίχωση.
Αξιολογώντας τα αποτελέσματα της μελέτης οι ερευνητές οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα ότι οι υπέρβαρες και οι παχύσαρκες γυναίκες με υπερτρίχωση έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για ανάπτυξη κύστης κόκκυγα και περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν επιπλοκές μετά τη χειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία της.
Σύμφωνα με τα γενικό χειρουργό Δρ. Αναστάσιο Ξιάρχο η αντιμετώπιση της πάθησης εξαρτάται από το πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα. Για παράδειγμα όταν υπάρχει ένα οξύ απόστημα η διάνοιξη και παροχέτευση συνήθως ανακουφίζει τον ασθενή από τον πόνο, ενώ στις χρόνιες περιπτώσεις είναι απαραίτητο το χειρουργείο ολικής αφαίρεσης της κύστης μαζί με τους συνοδούς πόρους και τα συρίγγια, ούτως ώστε να εξασφαλισθεί πολύ μικρή πιθανότητα υποτροπής.
Ωστόσο, σήμερα οι επιστήμονες χρησιμοποιούν αντί για νυστέρι εξειδικευμένες μορφές ενέργειας, όπως το Laser ή R-F (ραδιοσυχνότητα) και με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά μηδενίζουν τις πιθανές υποτροπές. Επίσης, η ενδοσκοπική θεραπεία της κύστης κόκκυγα (EPSIT) αποτελεί μια πρωτοποριακή μέθοδο, στην οποία μπορεί να υποβληθεί το 80% των ασθενών, κατόπιν αξιολόγησης από εξειδικευμένο χειρουργό.
Παρόλα αυτά, ο γιατρός επισημαίνει ότι, η παχυσαρκία και η υπερτρίχωση αποτελούν παράγοντες κινδύνου και η απώλεια βάρους, βοηθά σημαντικά να μειωθούν οι πιθανότητες επιπλοκών μετά τη χειρουργική αποκατάσταση της πάθησης, γεγονός που έχει καταδειχθεί και σε παλαιότερες, μελέτες.