Της Ανθής Αγγελοπούλου
Αναστάτωση έχει προκληθεί στην Κύπρο από τα κρούσματα ψώρας εμφανιστήκαν στο Κέντρο φιλοξενίας μεταναστών, Πουρνάρα στην Κοκκινοτριμιθιά.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας Κύπρου έχουν εντοπιστεί 30 τα οποία παρουσίασαν κνησμό και εξανθήματα και εξετάστηκαν από δερματολόγο.
Του έχει δοθεί η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και μπήκαν σε περιορισμό για να μην έρχονται σε επαφή με άλλα άτομα.
Η νόσος είναι μεν μεταδοτική μέσω της φυσικής επαφής ή της χρήσης κοινών αντικειμένων, ωστόσο, επειδή το άτομο εκδηλώνει συμπτώματα που είναι εμφανή μπορεί να περιοριστεί άμεσα η μετάδοσή της και να δοθεί θεραπεία έγκαιρα, επισημαίνει το υπουργείο. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, παρατηρείται συχνά σε χώρους όπου μένουν πολλά άτομα μαζί.
Τι είναι η ψώρα
Η ψώρα είναι παρασίτωση του δέρματος που προκαλείται από το άκαρι (εκτοπαράσιτο) της ψώρας (Sarcoptes scabiei var. hominis). Τα μικροσκοπικά ακάρεα διανοίγουν σήραγγες στην επιδερμίδα, όπου ζουν και εναποθέτουν τα αυγά τους.
Το χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι ο έντονος και επίμονος κνησμός (φαγούρα), ιδιαίτερα κατά τις νυχτερινές ώρες. Οι δερματικές βλάβες είναι συνήθως ερυθηματώδεις βλατίδες.
Η νόσος έχει παγκόσμια εξάπλωση και προσβάλλει ανθρώπους όλων των φυλών και κοινωνικών ομάδων. Μπορεί να μεταδοθεί εύκολα σε συνθήκες συνωστισμού, όπου υπάρχει στενή επαφή. Από τη στιγμή της μόλυνσης μέχρι την εμφάνιση του κνησμού μεσολαβούν 2-6 εβδομάδες, ενώ αν πρόκειται για επαναμόλυνση, ο κνησμός εμφανίζεται συντομότερα, εντός 1-4 ημερών.
Η περίοδος μεταδοτικότητας διαρκεί από τη στιγμή της μόλυνσης μέχρι την καταστροφή των ενηλίκων παρασίτων και αυγών, συνήθως 24 ώρες μετά την εφαρμογή της πρώτης θεραπείας.
Η θεραπεία γίνεται συνήθως με τοπική επάλειψη παρασιτοκτόνων σκευασμάτων. Εάν ο κνησμός επιμένει για διάστημα >2-4 εβδομάδες μετά τη θεραπεία ή εάν εμφανιστούν νέες δερματικές βλάβες, θα χρειαστεί ιατρική συμβουλή και πιθανόν επανάληψη της θεραπείας.