Skip to main content

Διάγνωση της διπολικής διαταραχής μέσω κινητού

Μία πειραματική εφαρμογή κινητού τηλεφώνου φέρεται να αναλύει τις αλλαγές στα μοτίβα της φωνής ώστε να προβλέπει τα πρώτα σημάδια της διπολικής διαταραχής.

Η πειραματική εφαρμογή ονομάζεται PRIORI και αναπτύχθηκε από το Κέντρο Κατάθλιψης του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.

Η λειτουργία της είναι αρκετά απλή: «τρέχει» στο υπόβαθρο της συσκευής και δημιουργεί ενημερώσεις που προωθούνται στην οθόνη της συσκευής ώστε ο χρήστης να παρακολουθεί τα μοτίβα φωνής, κατά τη διάρκεια κάθε είδους τηλεφωνικής συνομιλίας.

Καθώς η εφαρμογή παρακολουθεί την κλήση, αναλύει τους ήχους και τις παύσεις του χρήστη. Έτσι, όταν αυτός έχει υποστεί ένα επεισόδιο κατάθλιψης (απάθεια) ο λόγος του θα περιλαμβάνει λιγότερες λέξεις και μεγαλύτερες του κανονικού παύσεις.

Αντίθετα, αν ο λόγος του είναι γρήγορος με εξαιρετικά μικρές παύσεις, τότε αντιμετωπίζει ένα επεισόδιο υπέρ-ενέργειας (μανία).

Από τη στιγμή που η εφαρμογή «μάθει» τα μοτίβα ομιλίας του χρήστη, τότε θα είναι σε θέση να προειδοποιεί τόσο τον χρήστη, όσο και τον γιατρό του ότι επέρχεται σημαντική αλλαγή στη διάθεσή του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εφαρμογή καταγράφει μόνο την ομιλία του χρήστη η οποία στη συνέχεια αποθηκεύεται, κρυπτογραφημένη, σε ασφαλή server για περαιτέρω επεξεργασία από την ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου.

Η εφαρμογή έχει χρησιμοποιηθεί μέχρι τώρα σε 6 ασθενείς με διπολική διαταραχή Τύπου 1 και σύμφωνα με τους ερευνητές  είναι σε θέση να εντοπίζει εναλλαγές στη διάθεση των ασθενών, κατά τη διάρκεια καθημερινών συνομιλιών τους.

Σε επόμενες φάσεις της έρευνάς τους οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι θα μπορέσουν να προσαρμόσουν την εφαρμογή ώστε να μπορεί να εντοπίζει και άλλες ασθένειες όπως κατάθλιψη, σχιζοφρένεια, μετά-τραυματικό στρες ή ακόμη και Πάρκινσον.