Σύμφωνα με μελέτη που έγινε στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Personality and Social Psychology η θετική σκέψη και η αισιοδοξία δεν είναι το απαραίτητο εργαλείο για να αυξήσει κανείς την επαγγελματική του απόδοση.
Οι επιστήμονες αφού μελέτησαν το προφίλ 99 εθελοντών αναφορικά με τις γνώσεις τους, τις επιδόσεις καθώς και το επίπεδο της αισιοδοξίας τους έβαλαν στον καθένα να λύσει ένα μαθηματικό πάζλ και στη συνέχεια έκαναν στον καθένα τους θετικά ή αρνητικά σχόλια, ανάλογα με το πώς τα είχαν πάει.
Η ομάδα που κλήθηκε να αξιολογήσει το έργο τους παρατήρησε ότι οι αισιόδοξοι είχαν πολύ λίγο μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας από τους απαισιόδοξους. Σε δεύτερο πείραμα η ομάδα των αισιόδοξων ήταν κατά 33% καλύτερη στην εκτέλεση της εργασίας, όμως ,ενώ τα μέλη της επέμειναν για περίπου 20% περισσότερο χρόνο, το ποσοστό της επιτυχίας αυξήθηκε μόνο κατά 5%.
Σύμφωνα με την καθηγήτρια μάνατζμεντ στο David Eccles School of Business, Elizabeth Tenney, οι άνθρωποι δίνουν μεγαλύτερη αξία και σημασία στο ρόλο της αισιόδοξης στάσης απέναντι σε διάφορες καταστάσεις, απ’ ότι θα έπρεπε. Όπως έδειξε το πείραμα οι συμμετέχοντες έδωσαν την ίδια βαρύτητα στις ικανότητες και τις επιδόσεις, αλλά μεγαλύτερο βάρος στην αισιοδοξία και σε εκείνους που πίστευαν ότι ήταν πιο αισιόδοξοι. Με λίγα λόγια, οι άνθρωποι δίνουν βαρύτητα στην αισιοδοξία όταν πιστεύουν ότι μπορεί να βελτιώσει τη δουλειά τους και είναι υπερβολικά αισιόδοξοι για το πόσο πολλά μπορεί να τους προσφέρει η αισιοδοξία.