Skip to main content

Σημαντικός ο ρόλος της κιρσοκήλης στην υπογονιμότητα

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Το σημαντικό ρόλο της κιρσοκήλης στην υπογονιμότητα των ζευγαριών μάς αναλύει ο αναπληρωτής καθηγητής Ουρολογίας του ΕΚΠΑ, Δρ. Αθανάσιος Δελλής, καθώς το πρόβλημα της υπογονιμότητας  αφορά ένα στα έξι ζευγάρια στην εποχή μας που θέλουν να αποκτήσουν παιδί και δυστυχώς δεν μπορούν.

Η κιρσοκήλη είναι η διάταση των φλεβών που περιβάλλουν τον σπερματικό τόνο που κρέμεται ο όρχις μέσα στο όσχεο όπως εξηγεί ο Δρ. Δελλής.

Οι περισσότερες μελέτες έχουν δείξει ότι η αποκατάσταση της κιρσοκήλης οδηγεί σε βελτίωση των παραμέτρων του σπερμοδιαγράμματος (αριθμός, ταχεία και μέτρια κινητικότητα, μορφολογία των σπερματοζωαρίων),  με διφορούμενα όμως αποτελέσματα όσον αφορά στον τελικό στόχο της επίτευξης εγκυμοσύνης. 

Ωστόσο, το ερώτημα που παραμένει είναι, αν στο υπογόνιμο ζευγάρι, πρέπει ο άνδρας με κιρσοκήλη να χειρουργείται και αν η χειρουργική αποκατάσταση της κιρσοκήλης αυξάνει την πιθανότητα φυσιολογικής ή υποβοηθούμενης εγκυμοσύνης;

Η εμπειρία των ελλήνων επιστημόνων όπως λέει, αφορά τα ευρήματα έρευνας από σχεδόν 170 άνδρες που υποβλήθηκαν σε χειρουργική αποκατάσταση της κιρσοκήλης και προοπτικά παρακολουθήθηκαν μετά το χειρουργείο.

Η περαιτέρω παρακολούθηση αυτών έδειξε ότι η χειρουργική αποκατάσταση της κιρσοκήλης βοήθησε τελικά στην επίτευξη μίας εγκυμοσύνης στις γυναίκες.

Στη μελέτη οι ειδικοί απέκλεισαν άντρες με συνυπάρχουσα άλλη αιτία υπογονιμότητας (π.χ. χρωμοσωμικές ανωμαλίες, αποφρακτικού τύπου αζωοσπερμία), ηλικία άνω των 40 ετών ή άνδρες με κιρσοκήλη και φυσιολογικό σπερμοδιάγραμμα και συμπεριέλαβαν μόνο ενήλικες άνδρες ηλικίας έως 40 ετών με κιρσοκήλη και παθολογικό σπερμοδιάγραμμα, με συζύγους/σεξουαλικούς συντρόφους χωρίς γνωστά προβλήματα γονιμότητας. 

Τα ευρήματα διαπίστωσαν ότι βελτιώθηκε ο αριθμός των σπερματοζωαρίων στο 93.2%  των περιπτώσεων (από 10,67 εκατομμύρια/ml σε 21,41 εκατομμύρια/ml), η μορφολογία των σπερματοζωαρίων στο 91.9% των περιπτώσεων (από 2,52% σε 6,7%), η μέτρια πρόσθια κινητικότητα στο  82,4% των περιπτώσεων (από 13,3% σε 20,83%) και η ταχεία πρόσθια κινητικότητα στο 97,3% των περιπτώσεων (από 8,42% σε 16,98%). 

Επιπλέον πραγματοποιήθηκε καταγραφή της προσπάθειας για επίτευξη εγκυμοσύνης και του αποτελέσματος αυτής σε βάθος 3ετίας, με ποσοστό επίτευξης εγκυμοσύνης σχεδόν 46%, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο σε σχέση με τις περιπτώσεις που ο άνδρας τέθηκε σε παρακολούθηση, ασχέτως του τρόπου επίτευξης εγκυμοσύνης. 

Αυτό που προκύπτει με βάση την εμπειρία μας λοιπόν, είναι ότι πέραν της σχεδόν καθολικής βελτίωσης όλων των παραμέτρων του σπερμοδιαγράμματος, το ποσοστό επίτευξης της εγκυμοσύνης αφορά το 1 στα 2 υπογόνιμα ζευγάρια. 

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή η χειρουργική αποκατάσταση της κιρσοκήλης βοηθά στο να ελαττωθεί το οξειδωτικό στρες και οι συνέπειες αυτού στο σπέρμα και βοηθά τελικά τα σπερματοζωάρια απαλλαγμένα από το τοξικό περιβάλλον να λειτουργήσουν θετικά ως προς την επίτευξη μιας εγκυμοσύνης. Ο μόνος κίνδυνος είναι, όπως λέει ο γιατρός, μία πιθανή υποτροπή της κιρσοκήλης και η ανάπτυξη υδροκήλης, δηλαδή της συλλογής υγρού γύρω από τον όρχι, ωστόσο, αυτό δεν προκαλεί καμία διαταραχή στη γονιμότητα.