Skip to main content

Ο εγκέφαλος επεξεργάζεται σε διαφορετικό σημείο τη γρήγορη από τη σταδιακή μάθηση

Για το πόσο καιρό πρέπει να μαζεύει ο εγκέφαλος μας πληροφορίες προκειμένου να βγάλει ένα ασφαλές συμπέρασμα για κάτι, απάντησε μια νέα μελέτη που έγινε από νευροεπιστήμονες στην Καλιφόρνια.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η γρήγορη μάθηση περιλαμβάνει ένα διαφορετικό σύστημα στον εγκέφαλο από ότι η σταδιακή μάθηση, και ήταν κάτι που μέχρι σήμερα δεν μπορούσαν να εξηγήσουν. Τι είναι δηλαδή, αυτό που ερεθίζει πραγματικά το μυαλό και το οδηγεί στο να βγάλει ένα συμπέρασμα.

Με έναυσμα αυτό, η ομάδα ερευνητών από το ινστιτούτο τεχνολογίας Caltech της Καλιφόρνιας ανακάλυψε ένα τμήμα στον προμετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου μας, το οποίο όπως όλα δείχνουν αξιολογεί την αιτιώδη αβεβαιότητα και μας επιτρέπει να βγάζουμε συμπεράσματα, όταν χρειάζεται.

Όπως παρατήρησαν οι ερευνητές, η αβεβαιότητα, σε ότι αφορά την αιτιώδη σχέση –δηλαδή αν το αποτέλεσμα προκαλείται από ένα συγκεκριμένο ερέθισμα- είναι ο κύριος παράγοντας για το πόσο γρήγορα συντελείται η «one-shot» μάθηση, ή αλλιώς η γρήγορη μάθηση. Όταν η αβεβαιότητα είναι υψηλή οι άνθρωποι πρέπει να είναι πολύ συγκεντρωμένοι, έτσι ώστε να μάθουν τη σχέση ανάμεσα στο ερέθισμα και την έκβαση.

Όπως επεσήμαναν οι ερευνητές πολλές φορές μαζεύουμε πληροφορίες και μεγάλο χρονικό διάστημα πριν αποφασίσουμε κάτι ενώ, κάποιες άλλες καταλήγουμε σε συμπεράσματα αμέσως. Το να βρούμε πως γίνεται αυτή η διαδικασία είναι, όπως λένε, σημαντικό για την εξέλιξη του είδους μας.