Skip to main content

Επιστήμονες δημιούργησαν τεχνητό οισοφάγο

Ελπίδα στα άτομα που πρέπει να υποβληθούν σε μεταμόσχευση οισοφάγου δίνει η καινοτομία επιστημόνων από τη Σουηδία, οι οποίοι κατάφεραν να αναπτύξουν φυσικό οισοφάγο και να τον χρησιμοποιήσουν σε μεταμόσχευση, κατά τη διάρκεια μελέτης σε ποντίκια.

Την καινοτομία πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα μαζί με διεθνή επιστημονική ομάδα, χρησιμοποιώντας τμήματα από τους οισοφάγους των ίδιων ποντικιών, αφού πρώτα αφαίρεσαν από τα τμήματα αυτά όλα τα κύτταρα. Έτσι, έμεινε μόνο η «βάση» τους με όλες τις χημικές και μηχανικές ιδιότητες που παρουσιάζει, ώστε οι ερευνητές να της προσθέσουν κύτταρα από τον μυελό των οστών.

Τα κύτταρα αυτά παρουσιάζουν χαμηλή ανοσογονικότητα, δηλαδή μειώνουν τον κίνδυνο να υπάρξει κάποια ανεπιθύμητη αντίδραση του ανοσοποιητικού, αλλά και την ανάγκη χορήγησης ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση των ερευνητών, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications, μετά από τρεις εβδομάδες τα κύτταρα είχαν ενσωματωθεί στη βιολογική «βάση» του οισοφάγου και μάλιστα είχαν ήδη αρχίσει να αποκτούν τα χαρακτηριστικά του.

Επίσης, στα ποντίκια όχι μόνο δεν παρουσιάστηκαν παρενέργειες, αλλά επιπλέον εντοπίστηκαν σύντομα ενδείξεις για την ανάπτυξη επιθηλίου, μυϊκών κυττάρων, νεύρων και αιμοφόρων αγγείων.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης, Paolo Macchiarini, καθηγητής και διευθυντής του ειδικού κέντρου αναγεννητικής ιατρικής του Ινστιτούτου Καρολίνσκα, «τα αποτελέσματα αυτά είναι πολύ ενθαρρυντικά και δείχνουν ότι ο δρόμος για την κλινική χρήση του οισοφάγου που έχει αναγεννηθεί με αυτόν τον τρόπο θα είναι σύντομα ανοιχτός».