Το τι «κρύβει» ο εγκέφαλος των εφήβων προσπάθησαν να αποκρυπτογραφήσουν οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας, καταγράφοντας εικόνες από 22 έφηβους ηλικίας 16-18 ετών μέσω εγκεφαλογραφημάτων σε μαγνητικούς τομογράφους.
Οι επιστήμονες προσπάθησαν να καταγράψουν την αντίδραση των νέων σε βίντεο που τους έδειξαν τα οποία απεικόνιζαν τους γονείς τους ή άλλες ομάδες νέων, για να δουν κατά πόσο έχουν τάσεις εξέγερσης και διεκδίκησης της ιδιωτικότητας τους. Να ξεφύγουν δηλαδή από τη γονική επιτήρηση.
Όπως αποκάλυψαν οι ερευνητές, οι νέοι οι οποίοι έχουν παραβατική συμπεριφορά όπως για παράδειγμα, κάνουν χρήση ουσιών, ή αγαπούν την επικίνδυνη οδήγηση, ανταποκρίνονταν περισσότερο στα βίντεο που έδειχναν άλλους έφηβους και όχι στα βίντεο που έδειχναν τους γονείς τους. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, οι έφηβοι που έχουν επαναστατικές τάσεις βλέποντας τα βίντεο με τους συνομηλίκους τους ενεργοποιήθηκε μια κεντρική περιοχή του εγκεφάλου τους, περισσότερο από ότι όταν έβλεπαν τα βίντεο με τους γονείς τους. Για την ακρίβεια, οι μαγνητικές τομογραφίες έδειξαν ότι υπήρχε δραστηριότητα στο τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει την ευαισθητοποίηση από τις σκέψεις και τις συμπεριφορές των άλλων.
Ωστόσο, οι ερευνητές επεσήμαναν ότι οι γονείς πρέπει να φροντίζουν να διατηρούν μια δεμένη σχέση με τα παιδιά ακόμη και όταν αυτά ενηλικιωθούν γιατί αυτό θα τα βοηθήσει να έχουν μια ισορροπία.