Skip to main content

Η μόλυνση του περιβάλλοντος δυσκολεύει την εγκεφαλική ανάπτυξη των παιδιών

Μια σημαντική μελέτη που έγινε στο νοσοκομείο Παίδων του Λος Άντζελες και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Ν. Υόρκης, σε 40 παιδιά τα οποία παρακολουθήθηκαν από έμβρυα έως την ηλικία των 9 ετών, συνέδεσε την ατμοσφαιρική ρύπανση με την ελλιπή ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών αλλά και με σοβαρά προβλήματα συμπεριφοράς στην ενήλικη ζωή τους.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τα παιδιά που ως έμβρυα είχαν εκτεθεί περισσότερο σε πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες (ΡΑΗ), είχαν αργή εγκεφαλική ανάπτυξη, πιο αργή ταχύτητα επεξεργασίας δεδομένων, περισσότερα νευροαναπτυξιακά προβλήματα, όπως συμπτώματα διαταραχής ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), ενώ παρουσίαζαν και τάσεις επιθετικότητας

Επιπροσθέτως,  είχαν μικρότερη λευκή ουσία εγκεφάλου, ιδίως στο αριστερό ημισφαίριο, γεγονός που σχετίζεται με πιο αργό μυαλό και προβλήματα συμπεριφοράς στην μετέπειτα ζωή τους. Έτσι, παρουσίαζαν καθυστερημένη ανάπτυξη στην ηλικία των 3 ετών, μειωμένη νοημοσύνη στην ηλικία των 5 ετών καθώς επίσης, πρόωρα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης στην ηλικία των 7ετών.

Να σημειώσουμε ότι οι ΡΑΗ είναι μια ομάδα νευροτοξικών χημικών ουσιών που παράγονται από τις εξατμίσεις των οχημάτων, την καύση άνθρακα και πετρελαίου, τις δασικές πυρκαγιές και γενικότερα από την ατελή καύση οργανικών υλών. Εκτός από τη ρύπανση του αέρα, παράγονται σε κλειστό χώρο από το μαγείρεμα και το κάπνισμα και μπορούν να διαπεράσουν τον πλακούντα και να κάνουν ζημιά στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο του εμβρύου, όπως έχουν δείξει και πειράματα σε ζώα.