Skip to main content

Αυξήθηκαν οι υπερτασικοί σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες οδηγίες για την υπέρταση

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Την αύξηση των υπερτασικών ασθενών δείχνουν οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες για τη διάγνωση και θεραπεία της υπέρτασης που ανακοινώθηκαν στο πρόσφατο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας, όπως ανέφερε χθες ο καθηγητής Καρδιολογίας Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών – Διευθυντής Α’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής “Ιπποκράτειο” Γ.Ν.Α. Δημήτριος Τούσουλης με αφορμή τις εργασίες του 33ου Συνεδρίου Κλινικής Καρδιολογίας, που διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας, σε συνεργασία με την  Α′ Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στις 13 & 14 Απριλίου 2018. 

Σύμφωνα με τα δεδομένα αυτά τα φυσιολογικά επίπεδα αρτηριακής πίεσης αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω.

Ειδικότερα, οι  τιμές της συστολικής αρτηριακής πίεσης πάνω από 120mmHg κατατάσσουν τους ασθενείς στην ομάδα της αυξημένης αρτηριακής πίεσης.

Ενώ, οι τιμές της συστολικής αρτηριακής πίεσης 130-139mmHg και διαστολικής αρτηριακής πίεσης 80-89mmHg κατατάσσουν τους ασθενείς στην ομάδα της υπέρτασης σταδίου 1.

Με βάση, λοιπόν, την αναθεώρηση αυτή και την καινούργια κατάταξη της υπέρτασης, ο επιπολασμός των υπερτασικών ασθενών αυξήθηκε κατά 30% περίπου.

«Όμως, πρέπει να σημειώσουμε στο σημείο αυτό ότι πέραν της τροποποίησης των παραγόντων κινδύνου οι ασθενείς, που βρίσκονται στο στάδιο 1 της υπέρτασης, δεν θα χρειαστούν φαρμακευτική θεραπεία, εκτός αν έχουν συνολικά αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο >10% τη δεκαετία με επίπεδα στόχου αρτηριακής πίεσης 130/80 για τη συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση» τόνισε ο καθηγητής.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η επίδραση των τροποποιήσιμων παραγόντων κίνδυνου και ιδιαίτερα των περιβαλλοντικών συνθηκών και ρύπων στην καρδιαγγειακή υγεία.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε ο κ. Τούσουλης, τα τελευταία χρόνια διεξάγεται η περιβαλλοντική μελέτη “Κορινθία” με παρακολούθηση και καταγραφή πλέον των 2.000 ατόμων.

Όλοι οι συμμετέχοντες έχουν υποβληθεί σε εξετάσεις αίματος για καθορισμό βιοχημικών δεικτών και δεικτών που συνδέονται με την αθηροσκλήρωση και την εξέλιξη των καρδιαγγειακών νόσων, σε κλινική εξέταση, σε ηλεκτροκαρδιογράφημα, έλεγχο καρωτίδων, υπερηχοκαρδιογραφικό έλεγχο και μετρήσεις σχετιζόμενες με την αθηροσκλήρωση. Ενώ, έχουν καταγραφεί και μία σειρά από δημογραφικά χαρακτηριστικά και συνήθειες της ζωής των συμμετεχόντων.

Μεταξύ των σημαντικών επιστημονικών ευρημάτων  έχει αναδειχθεί ο σημαντικός ρόλος της διατροφής και η αξία του πρωινού γεύματος, αφού φαίνεται πως όσοι καταναλώνουν τακτικά πρωινό εμφανίζουν μικρότερη επίπτωση περιφερικής αγγειακής νόσου και αθηροσκλήρωσης.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής, οι συμμετέχοντες που καταναλώνουν μικρά και συχνά γεύματα παρουσιάζουν μία σειρά από ευνοϊκούς καρδιαγγειακούς παράγοντες, όπως καλύτερη λειτουργικότητα της καρδίας, μειωμένο ποσοστό αθηρωμάτωσης  με παρουσία ελαχίστων αλλοιώσεων στις καρωτίδες αρτηρίες και σημαντική μείωση των καρδιαγγειακών συμβαμάτων.

Σημαντικό σημείο της μελέτης αποτελεί η κατανάλωση καφέ, καθώς είναι ένα από τα πλέον καταναλισκόμενα ροφήματα με παγκόσμια κατανομή. Όπως διαπιστώθηκε, όσοι από τους συμμετέχοντες ανέφεραν ότι πίνουν πάνω από 3 φλιτζάνια ημερησίως, εμφάνιζαν μειωμένη έκταση της αθηρωμάτωσης στις καρωτίδες αρτηρίες. 

Τέλος, σύμφωνα με τους ερευνητές, η καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ πιθανότατα συνδέεται με αγγειακές επιπλοκές και διάταση της αορτικής ρίζας.