Skip to main content

Γενετικός έλεγχος καρδιαγγειακών παθήσεων στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο

Με αφορμή τις νέες διεθνείς οδηγίες (Heart Rhythm Society/European Heart Rhythm Association) που συστήνουν τη διενέργεια γενετικού ελέγχου για τις παθήσεις στις οποίες η πιθανότητα να νοσήσει κάποιος με θετικό αποτέλεσμα γενετικού ελέγχου είναι περισσότερη από 40%, τα Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο έθεσε σε εφαρμογή τον γενετικό έλεγχο με τη μέθοδο της αλληλούχισης νέας γενιάς (NGS-next generation sequencing). Η μέθοδος αυτή επιτρέπει τη μελέτη μεγάλου αριθμού γονιδίων με μικρό σχετικά κόστος.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι περισσότερες καρδιακές παθήσεις στον γενικό πληθυσμό σχετίζονται με περιβαλλοντικούς παράγοντες, καθώς και με επιλογές στον τρόπο ζωής. Σε ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού όμως, η καρδιακή νόσος μπορεί να προκαλείται από μοναδικές γενετικές μεταλλάξεις. Οι γενετικές αυτές μεταλλάξεις που έχει αναγνωρισθεί ότι προκαλούν καρδιαγγειακές παθήσεις παρατηρούνται σπάνια, παρόλα αυτά, αθροιστικά υπολογίζεται ότι στη χώρα μας αφορούν 66.000 άτομα.

Το Ωνάσειο δίνει πλέον τη δυνατότητα γενετικής διερεύνησης παθήσεων όπως αρρυθμιολογικά σύνδρομα, μυοκαρδιοπάθειες και παθήσεις της αορτής με το νέο Ιατρείο Κληρονομούμενων Καρδιακών Νοσημάτων και το Εργαστήριο Μοριακής Ανοσοπαθολογίας & Ιστοσυμβατότητας.

Τόσο οι ασθενείς όσο και οι οικογένειές τους θα μπορούν να έχουν πρόβλεψη οικογενειακού κινδύνου της νόσου με τη γενετική εξέταση καρδιαγγειακών παθήσεων.

Επιπλέον, οι επιστήμονες του Ωνασείου θα μπορούν να τους καθοδηγούν για την πιθανή εξέλιξη της νόσου, ενώ θα προβούν και σε κλινική προληπτική παρακολούθηση του ασθενούς.

Οι συγγενείς που θα φέρουν τη μετάλλαξη θα μπουν σε πρωτόκολλο παρακολούθησης, ενώ οι συγγενείς στους οποίους δεν ανιχνεύεται η μετάλλαξη καθησυχάζονται, καθώς δεν διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου.