Skip to main content

Σοβαρό το κόστος της ημικρανίας των ασθενών και για τους εργοδότες

Οι επιπτώσεις της ημικρανίας στην καθημερινότητα και την εργασία μελετήθηκαν αναλυτικά από τους επιστήμονες, προκειμένου να υπολογίσουν το οικονομικό βάρος τόσο της θεραπείας ως προς τον ασθενή, αλλά και το γενικότερο κόστος από τις απουσίες τους στην παραγωγικότητα των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία παρουσιάστηκαν συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, μόνο στις ΗΠΑ το ετήσιο κόστος για επιχειρήσεις και εργοδότες λόγω άμεσων και έμμεσων δαπανών υγείας, φτάνει κάθε χρόνο στα 29 δισ. δολάρια ενώ, η απώλεια παραγωγικότητας είναι εξαιρετικά μεγάλη.

Στην έρευνα το 50% των εργαζομένων με ημικρανία, ανέφεραν ότι είχαν μέτριας έως σοβαρής μορφής ανικανότητα τους τρεις μήνες που προηγήθηκαν της έρευνας, με αποτέλεσμα να απουσιάσουν πολλές ημέρες από την εργασία τους.

Το κόστος για τις επιχειρήσεις ήταν μεγάλο. Συμπεριελάμβανε τα έξοδα θεραπείας αλλά και την απώλεια εσόδων λόγω απουσίας των εργαζομένων που έπασχαν από ημικρανία. Επιπλέον, παρατηρήθηκε ότι και οι εργαζόμενοι που είχαν ημικρανία αλλά δεν απουσίασαν από την εργασία τους δεν είχαν καλή απόδοση.

Το δε κόστος θεραπείας έφτανε στα 200.410 δολάρια για κάθε 1.000 ασθενείς ενώ, το έμμεσο κόστος από την απουσία των ασθενών από την δουλειά του έφτανε στα 404.660 δολάρια ανά 1.000 εργαζόμενους. Συνολικά τα έμμεσα και άμεσα κόστη  υπολογίστηκαν  στα 28,7 δισ. δολάρια ετησίως. 

Τα μέχρι σήμερα δεδομένα τεκμηριώνουν την άποψη των επιστημόνων, που υποστηρίζουν ότι οι εργοδότες θα πρέπει να λάβουν μέτρα αντιμετώπισης των ημικρανιών με τη χορήγηση προληπτικής θεραπείας.  Στόχος όπως λένε, είναι  να μάθουν οι εργοδότες πως θα αντιμετωπισθεί καλύτερα το πρόβλημα στο χώρο εργασίας με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών, αλλά και ταυτόχρονα την αύξηση της παραγωγικότητας.

«Οι εργοδότες μπορούν να βοηθήσουν στο να αναγνωρισθούν ποιοι εργαζόμενοι είναι εκείνοι, οι οποίοι ενώ έχουν ημικρανία, αυτή δεν έχει διαγνωσθεί και προσέρχονται κανονικά στην εργασία τους όπου και υποφέρουν» επεσήμαναν οι ερευνητές.

Μάλιστα, στην προσπάθεια να βοηθήσουν, οι ερευνητές έφτιαξαν ένα εργαλείο μέσω internet, το οποίο μπορούν να χρησιμοποιούν στη δουλειά τους οι εργαζόμενοι για να αναφέρουν τα συμπτώματα τους. Διαπίστωσαν ότι η μέθοδος είναι αξιόπιστη και βοηθά στην αντιμετώπιση του προβλήματος καθώς, μπορούσε να αναγνωρίσει σε ποσοστό 90% την ύπαρξη της ημικρανίας. Επιπλέον, ένα σε ένα ποσοστό 30% που δεν διαγνώσθηκε ημικρανία, βρέθηκε ότι πληρούσαν όλα τα κριτήρια για να πάθουν ημικρανία στο μέλλον.

Όσον αφορά το ρόλο της φαρμακευτικής αγωγής για την πρόληψη της ημικρανίας, πάνω από το 70% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι είχαν συχνές κρίσεις ημικρανίας που τους έκανε να υποφέρουν και να μην μπορούν να εργαστούν. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτοί οι  εργαζόμενοι έπρεπε να μπαίνουν σε προληπτική θεραπευτική αγωγή, αλλά μόνο 15% τελικά, έπαιρνε καθημερινά προληπτική θεραπεία.

Επίσης, μόνο το 48% έπαιρνε φάρμακα τα οποία είχαν συστήσει οι γιατροί ενώ, το 79% έπαιρναν φάρμακα εκτός συνταγής.

Όπως ανέφεραν οι ειδικοί, η ημικρανία είναι μια χρόνια πάθηση η οποία αφορά το 12% του γενικού πληθυσμού και δημιουργεί μεγάλα προβλήματα τόσο την προσωπική και κοινωνική ζωή των πασχόντων, όσο και στην εργασία τους. Η έγκαιρη διάγνωσή της και η προληπτική αγωγή θα βοηθήσουν τους ασθενείς και θα καλυτερέψουν τη ζωή τους.