Skip to main content

Το μέλι προσφέρει σημαντικές αντιοξειδωτικές ουσίες στον οργανισμό

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του μελιού έχουν διαπιστωθεί αρκετές φορές από τους επιστήμονες. Το μέλι από την αρχαιότητα χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή φαρμάκων, αλοιφών, αρωμάτων, ποτών και αφεψημάτων.

Οι μελέτες που έχουν γίνει τα νεότερα χρόνια έχουν δείξει ότι το μέλι έχει σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες, ενώ οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια εντόπισαν ότι είναι εξαιρετικό αντιβηχικό ειδικά για χρήση στα παιδιά.

Μελέτη που έγινε από επιστήμονες του πανεπιστημίου του Ιλινόις υποστηρίζει ότι το δημοφιλές έδεσμα έχει σημαντικές αντιοξειδωτικές ουσίες.

Οι ερευνητές έδωσαν στους εθελοντές διάφορα εδέσματα και ροφήματα και στη συνέχεια έλεγξαν τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών ουσιών μέσα στο αίμα τους.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι αντιοξειδωτικές ουσίες δρουν ευεργετικά για την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία της, ενώ έχουν και αντικαρκινική δράση. Επίσης, δρουν ενάντια στους μηχανισμούς γήρανσης του οργανισμού καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες.

Από τα αποτελέσματα της μελέτης, διαπίστωσαν ότι το μέλι περιέχει σε μεγάλο βαθμό αντιοξειδωτικές ουσίες της κατηγορίας των φαινολών. Μάλιστα, όσο πιο σκούρο είναι το χρώμα του μελιού, τόσο πιο πλούσιο είναι σε ευεργετικά συστατικά. Και ο λόγος είναι ότι το χρώμα και η σύσταση του μελιού εξαρτώνται από τα άνθη από τα οποία κυρίως προέρχεται. Για παράδειγμα, το μέλι από άνθη σίκαλης έχει το πιο σκούρο χρώμα ενώ, είναι και πλουσιότερο σε φαινόλες.

Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να καταναλώνουμε ανεξέλεγκτα όσο μέλι θέλουμε γιατί θα έχουμε αντίθετα αποτελέσματα. Είναι απαραίτητο να κρατάμε ισορροπία στη διατροφή μας, ενώ, όπως τόνισαν, η σωστή διατροφή σε συνδυασμό με την άσκηση είναι το «κλειδί» για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.