Skip to main content

Η καθημερινή κατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής δεν εμποδίζει την κατάθλιψη

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Η MooDFOOD, η μεγαλύτερη τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή για τη μελέτη των επιδράσεων των διατροφικών στρατηγικών στην πρόληψη της μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η καθημερινή πρόσληψη συμπληρωμάτων διατροφής δεν μπορεί τελικά να αποτρέψει την κατάθλιψη.

Στη μελέτη έλαβαν μέρος πάνω από 1000 συμμετέχοντες που ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και εντοπίστηκαν ως ασθενείς με υψηλό κίνδυνο κατάθλιψης, αλλά που δεν ήταν σήμερα καταθλιπτικοί, από τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες (Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία και Ισπανία), συμμετείχαν στη μελέτη. Οι συμμετέχοντες τυχαιοποιήθηκαν είτε να πάρουν συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν φυλλικό οξύ, βιταμίνη D, ψευδάργυρο, σελήνιο ή σε ένα εικονικό φάρμακο, ενώ οι μισοί συμμετέχοντες έλαβαν επίσης και  μια συμπεριφορική παρέμβαση στον τρόπο ζωής τους για να αλλάξουν διατροφικές συνήθειες.

Όπως ανέφερε η ερευνήτρια Mariska Bot από το Amsterdam UMC στη μελέτη παρατηρήθηκε ότι  η καθημερινή πρόσληψη συμπληρωμάτων διατροφής σε διάστημα ενός έτους δεν εμπόδισε αποτελεσματικά την εμφάνιση ενός μεγάλου καταθλιπτικού επεισοδίου. Όπως είπε, τα συμπληρώματα διατροφής δεν ήταν καλύτερα από το εικονικό φάρμακο και η παρέμβαση στη διατροφική τους συμπεριφορά δεν βοήθησε επίσης  την αποτροπή κατάθλιψης. 

Ωστόσο, σύμφωνα με την ερευνήτρια, αν και η συμπεριφορική θεραπεία για την ενθάρρυνση μιας υγιεινής διατροφικής συνήθεια και η βελτίωση της διατροφής δεν ήταν αποτελεσματική στην πρόληψη της κατάθλιψης συνολικά, υπήρχαν όμως κάποιες ενδείξεις ότι εμπόδισε τα καταθλιπτικά επεισόδια σε εκείνους τους συμμετέχοντες που παρακολούθησαν συνιστώμενο αριθμό συνεδριών. Αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι η συμπεριφορική θεραπεία λειτουργεί μόνο εάν οι συμμετέχοντες αποκτήσουν επαρκή πληροφορία και είναι σε θέση να βελτιώσουν επαρκώς τις διατροφική τους συνήθειες.

Η Dr. Bot η οποία είναι και η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης (JAMA) τόνισε ότι πάνω από 40 εκατομμύρια Ευρωπαίοι αντιμετωπίζουν μια μεγάλη καταθλιπτική διαταραχή. Ένας στους δέκα άνδρες και μία στις πέντε γυναίκες υποφέρουν από κλινική κατάθλιψη τουλάχιστον μία φορά κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Η κατάθλιψη είναι μια από τις πλέον διαδεδομένες και μειονεκτικές διαταραχές στην ΕΕ.

Δεδομένου του αυξανόμενου επιπολασμού της κατάθλιψης, περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν ενεργά τρόπους για να μειώσουν τον κίνδυνο τους μέσω της αλλαγής στον τρόπο ζωής τους, αλλά συχνά μπερδεύονται από τις αντιφατικές πληροφορίες που λαμβάνουν. Για να βοηθήσει τους ευρωπαίους πολίτες, το πρόγραμμα MooDFOOD έχει αναπτύξει διατροφικές στρατηγικές βασισμένες σε τεκμήρια για την πρόληψη της κατάθλιψης.

Η δοκιμή πρόληψης MooDFOOD αποτέλεσε ένα κρίσιμο κομμάτι του πενταετούς προγράμματος, το οποίο διερεύνησε τη σχέση ανάμεσα στη διατροφή και την κατάθλιψη και χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με επικεφαλής το Vrije Universiteit Amsterdam.

Ο συντονιστής του έργου MooDFOOD, Marjolein Visser και ο καθηγητής Ingeborg Brouwer από το Vrije Universiteit Amsterdam τόνισαν ότι πολλές μελέτες εντός και εκτός του πενταετούς προγράμματος MooDFOOD δείχνουν ότι η κατανάλωση ενός υγιεινού τρόπου διατροφής είναι σημαντική για τους Ευρωπαίους πολίτες, όχι μόνο για σωματική υγεία, αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη των καταθλιπτικών συμπτωμάτων.

Με βάση το μεγάλο αριθμό μελετών και προσεκτική ανάλυση, οι ερευνητές του MooDFOOD έφτασαν σε τρία σημαντικά συμπεράσματα στο τέλος του έργου τους. 

•    Πρώτον, ένα υγιές διαιτολόγιο, που χαρακτηρίζεται από μια διατροφή με μεσογειακό στυλ που περιέχει φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ψάρια, όσπρια και ελαιόλαδο και χαμηλά σε κόκκινα κρέατα και σε πλήρη λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης κατάθλιψης. 
•    Δεύτερον, σε άτομα με παχυσαρκία, η απώλεια βάρους μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης. 
•    Τρίτον, τα τρέχοντα στοιχεία δεν υποστηρίζουν τη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής για την πρόληψη της κατάθλιψης.

Αυτά τα πρόσφατα αποτελέσματα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για όλους τους Ευρωπαίους σύμφωνα με τους ερευνητές και τώρα, η ομάδα MooDFOOD θα μεταφράσει αυτά τα ευρήματα σε εργαλεία για το γενικό πληθυσμό, για επαγγελματίες υγείας (γιατροί γενικής ιατρικής, για διαιτολόγους και ψυχολόγους), για ερευνητές και υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. 

Οι πολίτες και οι επαγγελματίες υγείας μπορούν να βρουν αυτά τα εργαλεία, μαζί με τα αποτελέσματα του προγράμματος MooDFOOD και τα σχετικά συμπεράσματα για την πρόληψη της κατάθλιψης μέσω της διατροφής στην ιστοσελίδα του προγράμματος MooDFOOD: http://www.moodfood-vu.eu.

Πηγές:
https://easo.org/
https://www.news-medical.net/news/20190305/Daily-consumption-of-nutritional-supplements-does-not-prevent-depression.aspx – Alina Shrourou, BSc