Μία χημική ουσία, η ανδροσταδιενόνη που αναδύεται από τον ιδρώτα των ανδρών είναι ικανή να διεγείρει τις αισθήσεις κάθε γυναίκας και να τους ξυπνήσει τη λίμπιντο σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Αμερικανοί επιστήμονες απομόνωσαν ανδροσταδιενόνη η οποία είναι βασικό συστατικό του ιδρώτα των ανδρών και κατάφεραν να αποδείξουν άμεσα, ότι αυξάνει τη σεξουαλική διέγερση των γυναικών, αυξάνει την πίεση και επιταχύνει την καρδιακή και αναπνευστική τους συχνότητα.
Μέχρι σήμερα ήταν γνωστό, ότι τα τρωκτικά και οι πεταλούδες χρησιμοποιούν χημικές ουσίες, που ονομάζονται φερομόνες για να επηρεάζουν το ορμονικό ισοζύγιο σε ζώα αντίθετου φύλου του είδους τους. Σύμφωνα όμως με αυτή τη μελέτη ανάλογος μηχανισμός υπάρχει και στον άνθρωπο. Και εκτός από τον ιδρώτα δραστικές ουσίες που δημιουργούν παρόμοια διέγερση υπάρχει επίσης στο σάλιο και στο σπέρμα.
Παλαιότερες έρευνες είχαν δείξει, ότι η οσμή με ανδροσταδιενόνη επηρέαζε τη διάθεση, τη δραστηριοποίηση του εγκεφάλου, τη σεξουαλική και φυσιολογική διέγερση των γυναικών, χωρίς όμως ν’ αποδειχθεί ότι προκαλούσαν έκκριση ορμονών.
Οι επιστήμονες, από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια μελέτησαν σε 48 ετερόφυλες φοιτήτριες τι συνέβαινε, όταν εισέπνεαν ανδροσταδιενόνη χωρίς να έχουν καμία δερματική επαφή με αυτήν. Για 2 ώρες οι εθελόντριες έδιναν 5 δείγματα σάλιου για να ελέγξουν οι ειδικοί τα επίπεδα της ορμόνης κορτιζόνης. Σε μια άλλη σειρά πειραμάτων οι φοιτήτριες εισέπνεαν από μπουκάλια με ουσία από μύκητες που έχει παρόμοια οσμή.
Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι όσες εισέπνεαν την ανδροσταδιενόνη, είχαν καλύτερη ψυχολογική διάθεση, σημαντικά αυξημένη σεξουαλική διέγερση, υψηλότερη πίεση και μεγαλύτερη καρδιακή και αναπνευστική συχνότητα. Παράλληλα τα επίπεδα κορτιζόνης στο αίμα τους αυξάνονταν σε 15 λεπτά μετά από την εισπνοή της ανδροσταδιενόνης και παρέμεναν υψηλά για ακόμη 1 ώρα.
Ωστόσο, όταν εισέπνεαν τη μυρωδιά από τους μύκητες δεν παρουσίαζαν κάποιες ανάλογες ψυχολογικές, σωματικές ή ορμονικές αλλαγές.
Το ερώτημα που παραμένει σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι κατά πόσο είναι η κορτιζόνη που εκκρινόταν που προκαλούσε την καλή σωματική, σεξουαλική και ψυχολογική διάθεση ή το αντίθετο.
Όπως τόνισαν οι επιστήμονες, τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν οδηγήσουν στην ανάπτυξη θεραπειών για ασθενείς που χρειάζονται περισσότερη κορτιζόνη όπως ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο Addison και δεν έχουν ικανοποιητική παραγωγή κορτιζόνης.
Όπως είναι γνωστό, οι θεραπείες με κορτιζόνη έχουν παρενέργειες όπως παχυσαρκία, γαστρίτιδα, έλκος στο στομάχι, δερματικά προβλήματα, οστεοπόρωση, αλλαγές της ψυχικής διάθεσης και άλλες.
Ενώ, η χορήγηση ανδροσταδιενόνης θα μπορούσε ίσως να προκαλεί την έκκριση κορτιζόνης χωρίς να υπάρχουν οι παρενέργειες.
Οι επιστήμονες επεσήμαναν την ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης ώστε να υπάρξουν νέα δεδομένα που θα είναι απολύτως σαφή για τη δράση της ανδροσταδιενόνης του ιδρώτα.