Skip to main content

Μπορεί ένας εκατομμυριούχος να ξεγελάσει τον θάνατο;

Τι μπορεί τελικά να πετύχει κάποιος, παίρνοντας 100 χάπια την ημέρα, γευματίζοντας μέχρι τις 11 το πρωί, και εγκαταλείποντας το αλκοόλ και την κοινωνική ζωή;

Πούλησε την εταιρεία του, την Braintree Venmo, μια εταιρεία πληρωμών στην PayPal το 2013 για 800 εκατ. δολάρια. Είναι το είδος των χρημάτων που οι περισσότεροι άνθρωποι υποθέτουν ότι με αυτά θα έφτιαχναν τα πάντα στη ζωή τους.

Όμως, ο Μπράιαν Τζόνσον σηκώνεται στις 4.30 π.μ., τρώει όλα τα γεύματά του πριν από τις 11 π.μ. και πηγαίνει για έναν μοναχικό ύπνο στις 8.30 μ.μ., χωρίς καμία εξαίρεση. Στις ώρες που μεσολαβούν, καταπίνει περισσότερα από 100 χάπια, λούζει το σώμα του σε φως LED και κάθεται σε μια ηλεκτρομαγνητική συσκευή υψηλής έντασης που πιστεύει ότι θα ενισχύσει το πυελικό του σύστημα. Όλα αυτά στην υπηρεσία της επιβράδυνσης του ρυθμού γήρανσής του. Ο απώτερος στόχος του; «Να μην πεθάνω».

Για όλα αυτά, δαπανά περίπου 1,8 εκατ. ευρώ ετησίως, αν και ετοιμάζεται να  διαθέσει σύντομα στην αγορά μια “φθηνή και εύκολη” έκδοση του προγράμματός του για όσους θέλουν να τον ακολουθήσουν.  Εξάλλου δεν παραλείπει να μοιράζεται  όλες αυτές τις -εξαντλητικές λεπτομέρειες στο διαδίκτυο, ώστε όποιος θέλει να ακολουθήσει τη διαδικασία.

Αρκετοί ειδικοί σε θέματα μακροζωίας λένε ότι το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να παραβιαστεί με αυτόν τον τρόπο, ενώ σχολιαστές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λένε στον Τζόνσον ότι μοιάζει μεγαλύτερος από τα 45 του χρόνια ή ότι παρά τις προσπάθειές του, μπορεί να τον χτυπήσει λεωφορείο. Πλην όμως δεν πτοείται…

Η ομάδα των γιατρών του και των ειδικών σε θέματα υγείας παρακολουθεί διαρκώς ό,τι κάνει το σώμα του, από τα επίπεδα χοληστερόλης μέχρι το μήκος των τελομερών του – τα “καπάκια” του DNA που εμποδίζουν τα χρωμοσώματα να φθαρούν,

«Βασικά, έχουμε μελετήσει κάθε επιστημονική δημοσίευση σχετικά με το healthspan και τη διάρκεια ζωής – κάπου 2.000 δημοσιεύσεις», λέει. «Παίρνουμε κάθε μελέτη, εξετάζουμε μια σειρά από κριτήρια – μερικές είναι ζωικά μοντέλα, οπότε κάνουμε αυτή τη διάκριση – και στη συνέχεια τα ιεραρχούμε»

Μια…συνηθισμένη ημέρα

Αυτό τον οδήγησε σε έναν τρόπο ζωής που, όπως είναι λογικό, πολλοί άνθρωποι δεν επιθυμούν να ακολουθήσουν. Δύο από τα τρία γεύματα που τρώει κάθε μέρα είναι ακριβώς τα ίδια: το “super greens” περιλαμβάνει βραστό μπρόκολο, κουνουπίδι, μανιτάρια και σκόρδο, ενώ το “nutty pudding” περιλαμβάνει σπόρους chia, καρύδια macadamia και μούρα. Παίρνει 54 χάπια το πρωί και τα υπόλοιπα ανάμεσα σε θεραπείες δέρματος, θεραπεία με κόκκινο φως και ακόμη περισσότερες μετρήσεις των δεικτών υγείας. Ζει συστηματικά με περιορισμένες θερμίδες, δεν πίνει αλκοόλ και δεν βγαίνει έξω το βράδυ, ποτέ.

Πάντως όταν κάτι δεν λειτουργεί, το εγκαταλείπει. Για παράδειγμα, έχει πάρει ανθρώπινη αυξητική ορμόνη , αλλά σταμάτησε επειδή οι πιθανές παρενέργειες ήταν πολύ σοβαρές. Πειραματίστηκε επίσης με τη λήψη πλάσματος αίματος από τον 18χρονο γιό του αλλά το άφησε λόγω έλλειψης αποτελεσμάτων.

Κι όμως έχουν βάση

Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ωστόσο, ότι πολλά από αυτά που κάνει ο Τζόνσον βασίζονται σε αποδεκτές επιστημονικές απόψεις.

Το πρόγραμμα γυμναστικής του, για παράδειγμα, περιλαμβάνει ένα μείγμα από προπόνηση αντίστασης και καρδιαγγειακή εργασία που έχει φτιαχτεί για να βελτιώσει τη VO2 max (τη μέγιστη ποσότητα οξυγόνου που μπορεί να προσλάβει το σώμα του κατά τη διάρκεια της άσκησης) -και τα δύο συνδέονται με σημαντική μείωση της θνησιμότητας.

Και ό,τι κι αν σκέφτεται κάποιος για την κατανάλωση φακής στον ατμό και τον πουρέ από  μπρόκολο , περιέχουν αναμφισβήτητα περισσότερα φυτοθρεπτικά συστατικά από την πίτσα.

Ύπνος-σεξ: Σημειώσατε ένα

Διαζευγμένος, αναγνωρίζει ότι ένα ειδύλλιο θα είναι δύσκολο, με τις δηλωμένες «προσδοκίες του πρώτου ραντεβού»” να περιλαμβάνουν «κοιμάσαι μόνος σου» και «όχι ψιλοκουβέντα», ενώ δεν έχει καμία πρόθεση να αλλάξει το αυστηρό πρόγραμμα ύπνου του, αν αυτό εμποδίζει τη σεξουαλική του ζωή.

Λειτουργεί;

Το πρόγραμμα του Johnson λειτουργεί; Εξαρτάται από το πώς ορίζετε την επιτυχία. Για τον ίδιο, οι μετρήσεις πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση. Το VO2 max του 58,7ml/kg/min θα ήταν εντυπωσιακό για έναν πολύ νεότερο άνδρα, και πολλοί άλλοι βιοδείκτες του είναι καλύτεροι από ό,τι θα αναμενόταν για έναν 45χρονο. Οι  επιδόσεις του στον ύπνο , σύμφωνα με τους ανιχνευτές που χρησιμοποιεί, είναι τέλειες εδώ και έξι μήνες. Μπορεί να σηκώσει στον πάγκο πάνω από 100 κιλά και έχει λιγότερο από 7% σωματικό λίπος. Μια από τις ισχυρότερες επικρίσεις για το πρόγραμμά του, όμως, είναι ότι ενώ βελτιώνει τους τυπικούς βιοδείκτες της ηλικίας – τη δύναμη, την οστική πυκνότητα και το πάχος των μαλλιών – δεν επιβραδύνει τη γήρανση με ουσιαστικό τρόπο.

Δεν υπάρχει…σωτηρία

«Το ανθρώπινο γονιδιακό σύστημα είναι τέτοιο που περιορίζει τη διάρκεια ζωής μας», λέει ο δρ Τσαρλς Μπρένερ, βιοχημικός που μελετά τη μακροζωία και τη γήρανση. “Δεν υπάρχει τίποτα στο πρωτόκολλο του Μπράιαν Τζόνσον που θα άλλαζε τη μέγιστη διάρκεια ζωής του. Υπάρχουν άνθρωποι που γέρασαν αξιοσημείωτα καλά και έζησαν 110 έως 122 χρόνια. Κανένας από αυτούς τους ανθρώπους δεν ακολουθούσε τις ακραίες πρακτικές του Τζόνσον. Μπορεί κανείς να πει ότι έβαλε τον εαυτό του σε καλύτερη τροχιά γήρανσης, αλλά δεν μπορεί να πει ότι έχει αντιστρέψει ή εξαλείψει τη γήρανση».

naftemporiki.gr