Skip to main content

Προειδοποίηση ΠΟΥ για έξαρση κρουσμάτων δάγκειου πυρετού και Ζίκα στην Ευρώπη

Ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής.

Καμπανάκι χτύπησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για κίνδυνο αύξησης κρουσμάτων δάγκειου πυρετού, Ζίκα και ιού τσικουνγκούνια (chikungunya) στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, δεδομένου ότι η κλιματική αλλαγή προκαλεί όλο και πιο συχνά έντονα καιρικά φαινόμενα, υπάρχει η ανησυχία ότι αντίστοιχα θα γίνουν πιο συχνές οι ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια.  Μάλιστα αναμένεται να επηρεάσουν ακόμα και περιοχές στον κόσμο όπου δεν αποτελούν προς το παρόν απειλή. Αυτό συνέβη φέτος σε χώρες του νότιου ημισφαιρίου.

«Η κλιματική αλλαγή έχει παίξει βασικό ρόλο στη διευκόλυνση της εξάπλωσης των κουνουπιών προς τα νότια», δήλωσε ο Raman Velayudhan, επικεφαλής του παγκόσμιου προγράμματος του ΠΟΥ για τον έλεγχο των τροπικών ασθενειών. «Και έπειτα, όταν οι άνθρωποι ταξιδεύουν, φυσικά ο ιός πηγαίνει μαζί τους».

Φέτος καταγράφηκαν τουλάχιστον 441.000 κρούσματα δάγκειου πυρετού μόνο στην Αμερική, με περισσότερους από 100 θανάτους, είπε. Περίπου το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού κινδυνεύει τώρα από τον δάγκειο πυρετό, με 400 εκατομμύρια μολύνσεις κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον ΠΟΥ που σημειώνει πως το ίδιο κουνούπι μπορεί να αποτελέσει φορέα και για τις τρεις ασθένειες, και έτσι οι τρεις ασθένειες συχνά κυκλοφορούν μαζί.

Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι που προσβάλλονται για πρώτη φορά από τον δάγκειο πυρετό νοσούν ήπια με πυρετό και πόνο στο σώμα, ορισμένοι από αυτούς που μολύνονται για δεύτερη φορά καταλήγουν σε σοβαρή νόσηση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια οργάνων και θάνατο. Δεν υπάρχει θεραπεία για τον δάγκειο πυρετό, αλλά κερδίζει έδαφος ένα νέο εμβόλιο.

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τον έλεγχό τους είναι το γεγονός ότι τα αυγά των κουνουπιών μπορούν να παραμείνουν στεγνά για αρκετούς μήνες ενώ ταξιδεύουν, και ως εκ τούτου μπορούν να εκκολαφθούν σε μια νέα χώρα μέσα σε λίγες ώρες από την επαφή τους με το νερό.

«Απλώνονται ανά υψόμετρο και ανά γεωγραφικό πλάτος», δήλωσε η Diana Rojas Alvarez, συνεπικεφαλής του ΠΟΥ στην παγκόσμια πρωτοβουλία για τους αρβοϊούς. «Υπάρχουν περιπτώσεις που αναφέρονται τώρα στη νότια Ευρώπη», είπε, κρατώντας έναν χάρτη που δείχνει τα ταχέως αυξανόμενα κρούσματα στην Ιταλία.

Με παρόμοιο τρόπο με τον Covid-19, η αυξημένη παρουσία κουνουπιών που φέρουν τέτοιους ιούς μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση μιας νέας ασθένειας που μεταδίδεται από τα κουνούπια, ειδικά σε περιοχές με πολύ κόσμο, πρόσθεσε. «Εάν ο πληθυσμός είναι ευαίσθητος, τότε υπάρχει κίνδυνος να έχουμε μεγάλες εξάρσεις σε αυτές τις περιοχές».

Με πληροφορίες από Bloomberg