Skip to main content

Νέα σημαντικά δεδομένα για την γονιμότητα από την Merck

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Θετική γνωμοδότηση όπως από την Επιτροπή Φαρμάκων του ΕΜΑ έλαβε η Merck για  ανασυνδυασμένη ανθρώπινη ωχρινοτρόπο ορμόνη (LH) και ωοθυλακιοτρόπο ορμόνη (FSH) κατόπιν εξελίξεων στις επιστημονικές γνώσεις γύρω από την ανεπάρκεια των ορμονών γονιμότητας.

Η επικαιροποίηση βασίζεται στα τελευταία επιστημονικά δεδομένα και στην κατανόηση της ανεπάρκειας ωχρινοτρόπου ορμόνης (LH) και ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης (FSH) και θα βοηθήσει τους επαγγελματίες υγείας να προσδιορίζουν με μεγαλύτερη σαφήνεια τις κατάλληλες ασθενείς που θα μπορούσαν να ωφεληθούν από τη θεραπεία με ανασυνδυασμένη ανθρώπινη ωχρινοτρόπο ορμόνη (LH) και ωοθυλακιοτρόπο ορμόνη (FSH).

Ο καθηγητής, δρ Thomas D’Hooghe, ιατρός, Αντιπρόεδρος και Head of Global Medical Affairs Fertility στη Merck επεσήμανε ότι «Πρόκειται για ένα ενθαρρυντικό βήμα τόσο για τις γυναίκες που προσπαθούν να τεκνοποιήσουν, όσο και για τους κλινικούς ιατρούς, καθώς σηματοδοτεί την αναγνώριση της επιστημονικής προόδου που έχει συντελεστεί στην κατανόηση των υποκείμενων αιτιών της υπογονιμότητας». Όπως εξήγησε, όλα όσα γνωρίζαμε για τις ορμόνες LH και FSH, τον τρόπο που λειτουργούν στον οργανισμό και το πώς η λειτουργία τους διαφέρει από αυτή των άλλων ορμονών, όπως της ανθρώπινης χοριακής γοναδοτροπίνης (hCG), έχουν εξελιχθεί. Αυτή η εξέλιξη πρέπει να αντικατοπτρίζεται στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε την υπογονιμότητα και επιδοκιμάζω το γεγονός ότι η CHMP αναγνώρισε την επιστημονική πρόοδο, εκδίδοντας θετική γνωμοδότηση για την ενημέρωση της Περίληψης Χαρακτηριστικών Προϊόντος για την ανασυνδυασμένη ανθρώπινη ωχρινοτρόπο ορμόνη και ωοθυλακιοτρόπο ορμόνη.

Κατά τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, ο ορισμός της σοβαρής ανεπάρκειας ωχρινοτρόπου ορμόνης και ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης έχει διευρυνθεί, ώστε να καλύπτει πλέον ένα ευρύτερο φάσμα συνθηκών. Για παράδειγμα, σήμερα είναι ευρέως αποδεκτό ότι τα χαμηλά επίπεδα ωχρινοτρόπου ορμόνης και ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης, καθώς και η μειωμένη δραστικότητα αυτών, μπορεί να είναι προσωρινό αποτέλεσμα άλλων θεραπειών, παθήσεων ή του τρόπου ζωής.

Ο Ιατρικός Διευθυντής της Merck για την Ελλάδα και την Κύπρο, Σπύρος Δευτεραίος, με αφορμή τα νέα δεδομένα ανέφερε, ότι η εταιρεία έχει δεσμευθεί στο να ακούει τις ανάγκες των ασθενών και των επαγγελματιών υγείας, έτσι ώστε, για να διασφαλίζει ότι έχουν πρόσβαση σε επικαιροποιημένες πληροφορίες και καινοτόμες λύσεις. «Η θεραπεία της υπογονιμότητας μπορεί να πυροδοτήσει μεγάλες συναισθηματικές διακυμάνσεις και στην Merck στηρίζουμε με αφοσίωση τους ασθενείς σε κάθε στάδιο της διαδρομής τους» τόνισε ο κ. Δευτεραίος.