Ο τοκετός προκαλείται στο 20%-305 των κυήσεων. Στις γυναίκες που έχουν δυσκολία στο να προκληθεί ο τοκετός από μόνος τους, αυτό γίνεται από το γιατρό τους με τη βοήθεια φαρμακευτικής αγωγής. Μία πρόσφατη μελέτη η οποία έγινε σε 29 νοσοκομεία της Ολλανδίας, ανέλυσε την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια δυο μεθόδων πρόκλησης τοκετού. Πρόκειται για την από του στόματος χορήγηση μισοπροστόλης καθώς και τη χρήση του καθετήρα Foley σε σύγκριση με τη δινοπροστόνη και διαπίστωσε ότι είναι εξίσου αποτελεσματικές μέθοδοι ως προς την εξασφάλιση ενός ασφαλή κολπικού τοκετού.
Η διαφορά των δύο μεθόδων έγκειται μόνο στο πια μέθοδος έχει καλύτερο προφίλ ασφαλείας όπως ανέφεραν οι ειδικοί. Η μελέτη έγινε από τον Ιούλιο του 2012 μέχρι τον Οκτώβριο του 2013, σε γυναίκες με δυσμενή κατάσταση τραχήλου της μήτρας, άθικτες μεμβράνες και χωρίς προηγούμενη καισαρική τομή που είχαν προγραμματιστεί για πρόκληση τοκετού.
Οι ερευνητές χορήγησαν σε 932 γυναίκες από του στόματος μισοπροστόλη και σε 927 γυναίκες χρησιμοποιήθηκε καθετήρας Foley. Το σύνθετο πρωτεύον καταληκτικό σημείο,, όπως ανέφεραν οι ερευνητές, επιτεύχθηκε σε 113 γυναίκες από τις 924 της ομάδας μισοπροστόλης και σε 106 γυναίκες από τις 921 της ομάδας του καθετήρα Foley. Καισαρική τομή έγινε σε 155 γυναίκες στις οποίες είχε χορηγηθεί μισοπροστόλη έναντι των 185 γυναικών με καθετήρα Foley. Ενώ, αναφέρθηκαν 27 ανεπιθύμητες ενέργειες στην ομάδα μισοπροστόλης και 25 ανεπιθύμητες ενέργειες στην ομάδα των γυναικών με καθετήρα Foley. Ωστόσο, καμία εξ αυτών δεν είχε άμεση σχέση με τη διαδικασία της μελέτης.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι γυναίκες που βίωναν μία δυσμενή κατάσταση του τραχήλου της μήτρας προς το τέλος της κύησης με την πρόκληση τοκετού μέσω της χορήγησης μισοπροστόλης ή με τη χρήση καθετήρα Foley είχαν τελικά παρόμοια ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.