Skip to main content

Καταρρίπτουμε τον μύθο του τριψήφιου αριθμού κρουσμάτων για λήξη του lockdown

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Με αφορμή τις ανακοινώσεις και επισημάνσεις πολλών ειδικών ότι για να λήξει αυτή η περίοδος της 2ης καραντίνας θα πρέπει η χώρα να φτάσει στο σημείο ώστε να καταγράφει καθημερινά τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων και μάλιστα πολλοί ανέφεραν περίπου στα 300 με 400 κρούσματα, τοποθετήθηκαν οι εκπρόσωποι του υπουργείου υγείας έπειτα από σχετική ερώτηση.

Συγκεκριμένα, η ερώτηση αφορούσε στο τι εννοούμε τριψήφιο, γιατί τριψήφιο είναι το 150 αλλά και το 950;

Πρώτος πήρε το λόγο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς λέγοντας ότι έχει μεν καθαρά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά η ερώτηση αλλά και ο ίδιος έχει ακούσει όλη αυτή την ανάλυση, περί τριψήφιου αριθμού κρουσμάτων.

Όπως είπε,  «Αντιλαμβάνομαι ότι το να πέσουμε σε τριψήφιο αριθμό είναι μία ανάσα στο σύστημα. Δημιουργεί μία ελπίδα, τέλος πάντων, ότι όλα πάνε καλά. Το ζήτημα είναι ότι θα πρέπει να γίνει μία ποιοτική ανάλυση όλων αυτών των κρουσμάτων σε σχέση σε ποιες περιοχές είναι, ποια είναι τα πραγματικά δεδομένα, τι προκύπτει από την ιχνηλάτηση, τι μετακινήσεις έχουμε, τι clusters μπορεί να δημιουργήσουν ή όχι, αν τα clusters είναι στεγανοποιημένα. Όλα εκείνα τα κριτήρια που μας ακολουθούσαν όλους αυτούς τους μήνες, σε σχέση με την ποιοτική ανάλυση την των κρουσμάτων συνεχίζουν να υπάρχουν».

Άρα, σύμφωνα με τον υφυπουργό, το καλύτερο θα ήταν να μη μιλάμε για νούμερα. Να μιλάμε για μία κατάσταση ύφεσης που η κύρια αγωνία μας θα είναι κατά πόσο το σύστημα, το Εθνικό Σύστημα Υγείας πιέζεται ή όχι.

Και συμπλήρωσε «Εάν προφανώς η μείωση σε τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων εκλαμβάνεται ως μία μείωση που θα βοηθήσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας να μην πιέζεται και σε επίπεδο διασωληνωμένων και ΜΕΘ, αλλά και των συνανθρώπων μας που δυστυχώς φεύγουν από αυτό τον ιό».

Ο καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης είπε ότι θα πρέπει να δούμε σε πρώτη φάση τι οδήγησε στην έκρηξη των κρουσμάτων αλλά και κυρίως τα τοπικά χαρακτηριστικά. Γιατί όπως εξήγησε, είναι τελείως διαφορετικό να έχεις 500 κρούσματα σε μια δομή και 500 κρούσματα πανελλαδικώς, δεν είναι το ίδιο πράγμα.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, πρόσθεσε ότι όπως όλα έδειξαν και στην 1η καραντίνα τα μέτρα αποδίδουν και αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως ένα μήνυμα αισιοδοξίας για τη λήξη του lockdown. Συγκεκριμένα είπε «Υπάρχει πραγματικά η ελπίδα ότι με την εφαρμογή των μέτρων θα μειωθούν τα κρούσματα, θα βελτιωθούν οι δείκτες συνολικά, γιατί όπως είπαμε είναι πολλοί οι δείκτες που υπολογίζονται, όχι ένα νούμερο μαγικό, και έτσι θα μπορέσουμε να άρουμε κάποια μέτρα σταδιακά μέσα στις επόμενες εβδομάδες».