Skip to main content

Μια «Καλιφόρνια» λιώνει αθόρυβα στην Ανταρκτική απειλώντας να βουλιάξει τον πλανήτη

Εντοπίστηκε ένα στρώμα πάγου που μοιάζει να αποσταθεροποιείται και αν καταρρεύσει θα αυξήσει τη στάθμη της θάλασσας τρία μέτρα

Ένα γιγάντιο στρώμα πάγου στην Ανταρκτική που πιστεύεται ότι είναι σταθερό μπορεί να είναι πολύ πιο κοντά στο λιώσιμο από ό,τι είχε καταλάβει κανείς δείχνει μια νέα μελέτη. Η λεκάνη του Wilkes Subglacial είναι ένα στρώμα πάγου με μέγεθος παρόμοιο με αυτό της Καλιφόρνιας στην Ανατολική Ανταρκτική. Το στρώμα αυτό περιέχει τόσο μεγάλες ποσότητες πάγου ώστε σε περίπτωση που λιώσει η στάθμη της θάλασσας σε παγκόσμιο επίπεδο θα αυξηθεί κατά τρία μέτρα στέλνοντας κάτω από το νερό μεγάλο μέρος των νησιωτικών και παράκτιων περιοχών της Γης προκαλώντας παγκόσμια οικολογική και ανθρωπιστική καταστροφή.

Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου Στάνφορντ μελέτησαν δεδομένα που έχουν καταγράψει ραντάρ που πετούν πάνω από το συγκεκριμένο στρώμα που έχει έκταση 1,400 χλμ. και πάχος πάγου τριών χλμ. Οι ερευνητές εντόπισαν μια εξελισσόμενη αύξηση θερμοκρασίας στο εσωτερικό του στρώματος με αποτέλεσμα η περιοχή στα μπροστινά του τμήματα να μοιάζει έτοιμη να καταρρεύσει.

Οι ερευνητές δημοσίευσαν τη μελέτη στην επιθεώρηση «Geophysical Research Letters» και προκαλούν προβληματισμό στην επιστημονική κοινότητα αφού μέχρι σήμερα τα ευρήματα έδειχναν ότι η ανατολική πλευρά της Ανταρκτικής είναι σχετικά σταθερή και οι δυτικές περιοχές είναι εκείνες που βιώνουν με μεγάλη ένταση τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Naftemporiki.gr