Skip to main content

Ρουάντα: Φωτοβολταϊκά σε 250.000 σπίτια ως το 2018

Η κυβέρνηση της Ρουάντα συνεργάζεται με βρετανική εταιρεία για να παρέχει ηλιακή ενέργεια από φωτοβολταϊκά στις στέγες 250.000 σπιτιών μέχρι το 2018.

Η πρωτοβουλία αποτελεί επέκταση ενός επιτυχημένου πιλοτικού προγράμματος που ξεκίνησε το 2014. Η Ρουάντα έχει ως στόχο να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια στο 70% των νοικοκυριών ως το 2018, γεγονός που θα αντιπροσωπεύει μία αύξηση περίπου 20% σε σχέση με το 2014.

Η εταιρεία Ignite Power θα χρηματοδοτήσει το έργο με 50 εκατομμύρια δολάρια. Οι πελάτες θα πληρώνουν κατά μέσο όρο περίπου 5 δολάρια ανά μήνα για ένα μοντέλο ενοικίασης που θα παρέχει ένα ηλιακό σύστημα ικανό να τροφοδοτήσει φωτισμό, ραδιόφωνο, τηλεόραση, και φόρτιση κινητών τηλεφώνων. Μετά από περίπου δύο έτη, η ιδιοκτησία του συστήματος θα περνάει στους χρήστες.

Εξάλλου, σε πολλές περιοχές της υποσαχάριας Αφρικής, το κόστος του ηλιακού συστήματος είναι μικρότερο από αυτό για λιγότερο καθαρές πηγές καυσίμων, όπως η κηροζίνη.

Τα νοικοκυριά που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα είναι ένα μείγμα οικιών εντελώς εκτός δικτύου, αλλά και σπιτιών που βρίσκονται στην άκρη του δικτύου.

Το έργο ηλεκτροδότησης αποτελεί μέρος ενός προγράμματος με ορίζοντα το 2020, που επιδιώκει να αυξήσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα από 185 μεγαβάτ σε πάνω από 500 μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια. Η Ρουάντα σήμερα εκτιμάται ότι παράγει περίπου 10 μεγαβάτ ηλιακής ενέργειας.

Ένα κλειδί για την προώθηση της ενεργειακής υποδομής της Ρουάντα είναι η απομάκρυνση από τη βιομάζα και κυρίως το ξύλο, η οποία εξακολουθεί να αντιστοιχεί σε περισσότερο από το 80% της παραγωγής ενέργειας στη χώρα. Αυτό αντιπροσωπεύει ήδη μια σημαντική πτώση από σχεδόν 100% το 2000. Η αφρικανική χώρα έχει ως στόχο να μειώσει την παραγωγή ενέργειας με βάση την καύση ξύλων στο 50% έως το 2020.

Η Ρουάντα έχει ήδη μία πρώιμη επιτυχία στην ηλεκτροδότηση, παρόλο που ξεκίνησε από πολύ χαμηλό επίπεδο. Η χώρα των 11 εκατομμυρίων ανθρώπων αύξησε την πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια από 6 σε 16 τοις εκατό του πληθυσμού μεταξύ 2009 και 2012, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία συνεισέφερε στη χρηματοδότηση της προσπάθειας.