Skip to main content

Σύνδεση ρύπανσης της ατμόσφαιρας με καταστροφικές πλημμύρες

Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ανθρωπογενής ρύπανση της ατμόσφαιρας συνέβαλε στις καταστροφικές πλημμύρες του 2013 στη Σετσουάν της νοτιοδυτικής Κίνας.

Τα μικροσκοπικά σωματίδια της ατμοσφαιρικής ρύπανσης απορροφούν θερμότητα από τον ήλιο, σταθεροποιούν την ατμόσφαιρα και καταστέλλουν τις τοπικές καταιγίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ωστόσο, αυτό επιτρέπει στο θερμό αέρα, που τώρα φέρει μεγάλη υγρασία, να μεταφέρεται σε ορεινές περιοχές όπου προκαλεί ακραίες βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας.

«Βρήκαμε έναν μηχανισμό που εξηγεί την κλιμάκωση μιας συνηθισμένης καταιγίδας σε σοβαρό καιρικό φαινόμενο, ιδιαίτερα σε υπήνεμες ορεινές περιοχές όπου οι καταιγίδες μπορούν να προκληθούν από την τοπογραφία», δήλωσε η Τζιγουέν Φαν, επικεφαλής της μελέτης.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει αυξηθεί ραγδαία σε περιοχές όπως η Κίνα και η Ινδία, όπου η οικονομική ανάπτυξη και η αστικοποίηση είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Οι ερευνητές έχουν παρατηρήσει αύξηση της συχνότητας και της έντασης των περιφερειακών πλημμυρών και περιόδων ξηρασίας κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών. Αυτή η μελέτη αποδεικνύει ότι υπάρχει σαφής σχέση μεταξύ της σοβαρής ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Ενώ η έρευνα καλύπτει τη νοτιοανατολική Κίνα, ο μηχανισμός που προκαλεί τα ακραία καιρικά φαινόμενα ισχύει και για άλλες περιοχές σε αναπτυσσόμενες χώρες με παρόμοια μορφολογία και επίπεδα ρύπανσης, αναφέρει η Φαν.

Η συγκεκριμένη καταιγίδα του 2013 ήταν η χειρότερη των τελευταίων 50 ετών στη Σετσουάν, ωστόσο δεν προβλέφθηκε από τους μετεωρολόγους, πιθανώς επειδή η επίδραση της ρύπανσης που ανακαλύφθηκε στη μελέτη αυτή δεν περιλαμβάνεται στα μοντέλα πρόβλεψης του καιρού.