Skip to main content

Π. Κόκκαλης: Μεγάλες οι ευθύνες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης για τους πρόωρους θανάτους στην Ελλάδα

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Πέτρου Κόκκαλη, στην ανταλλαγή απόψεων με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος σχετικά με την «Έκθεση για την ποιότητα του αέρα στην ΕΕ», στα πλαίσια της επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων.

Ολόκληρη η παρέμβαση:

Τα στοιχεία της ετήσιας Έκθεσης https://www.eea.europa.eu/publications/air-quality-in-europe-2020-report του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος είναι για μία ακόμη φορά ανησυχητικά. 

Η ατμοσφαιρική ρύπανση παραμένει η σημαντικότερη απειλή για τη δημόσια υγεία στην Ευρώπη και μία βασική αιτία πρόωρων θανάτων. Μόνο το 2018, οι θάνατοι αυτοί ανήλθαν στις 492.000, έναν αριθμό που ισούται ουσιαστικά στο μέχρι σήμερα σύνολο των θυμάτων από την πανδημία του covid19. Η διαφορά εδώ είναι πως εν προκειμένω αυτός ο αριθμός επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, χωρίς να υπάρχει κάποιο «εμβόλιο» για αυτή την τραγωδία, πέρα από την εφαρμογή καλύτερων πολιτικών και το οριστικό τέλος των ορυκτών καυσίμων. 

Μόνο στην Ελλάδα, οι πρόωροι θάνατοι από την έκθεση σε αέριους ρύπους ανήλθαν στις 15.450, που σημαίνει πως ετησίως στην Ελλάδα η ατμοσφαιρική ρύπανση ευθύνεται για πάνω από 1 στους 10 πρόωρους θανάτους στην Ελλάδα. 
Αν δούμε τα Βαλκάνια συνολικά και ειδικότερα τα δυτικά Βαλκάνια, η ατμοσφαιρική ρύπανση προέρχεται από το λιγνίτη και προφανώς δεν περιορίζεται από σύνορα. 

Οι υφιστάμενοι ευρωπαϊκοί κανόνες δεν έχουν φέρει αποτελέσματα. Σε αντίθεση με όσα επιτυγχάνουμε σε άλλους τομείς πράσινης πολιτικής, σε ό,τι αφορά την ατμοσφαιρική ρύπανση απέχουμε πολύ από τις φιλοδοξίες μας, τις οδηγίες του ΠΟΥ και την εκπλήρωση των καθηκόντων μας σε ό,τι αφορά την προστασία δικαιώματος των Ευρωπαίων πολιτών για ένα υγιές περιβάλλον.

Κατόπιν αυτών:

· Πώς θα εξασφαλίσει η Κομισιόν την παρακολούθηση και εφαρμογή της νομοθεσίας γύρω από την ατμοσφαιρική ρύπανση από τα Κράτη-Μέλη, εξασφαλίζοντας την εκπλήρωση των σχετικών υποχρεώσεων τους

· Πότε θα αυστηροποιήσει η Κομισιόν τους κανόνες για την ποιότητα του αέρα, στην κατεύθυνση των οδηγιών του ΠΟΥ και την υπόσχεση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για μία Ευρώπη με μηδενικούς ρύπους;· Τι μέτρα προτίθεται να πάρει η Κομισιόν για να μειώσει τη βιομηχανική ρύπανση στις χώρες των δυτικών Βαλκανίων, για να προστατεύσει αποτελεσματικά την υγεία των Ευρωπαίων πολιτών;