Skip to main content

Το 2016 σημειώθηκε ρεκόρ θερμοκρασίας για τρίτη συνεχόμενη χρονιά

Η Γη σημείωσε νέο ρεκόρ θερμοκρασίας το 2016, σηματοδοτώντας το τρίτο συνεχόμενο έτος που σπάει το ετήσιο ρεκόρ μέσης θερμοκρασίας, σύμφωνα με αναφορές από πολλούς οργανισμούς.

Η παγκόσμια μέση θερμοκρασία πέρυσι ήταν 0,94 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο του 20ου αιώνα και 0,04 βαθμούς υψηλότερη από ό,τι το 2015, το τελευταίο ρεκόρ έτους, σύμφωνα με την αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA).

Μια ξεχωριστή ανάλυση από την αμερικανική διαστημική υπηρεσία NASA διαπίστωσε επίσης ότι το 2016 ήταν το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί, όπως επιβεβαιώθηκε και από άλλη ανάλυση από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου. Σύμφωνα με τη NOAA, το ρεκόρ ετήσιας θερμοκρασίας του πλανήτη έχει σπάσει πέντε φορές από τις αρχές του 21ου αιώνα.

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός στη Γενεύη της Ελβετίας επιβεβαίωσε τα ευρήματα των Αμερικανών και Βρετανών επιστημόνων, και σημείωσε ότι οι ατμοσφαιρικές συγκεντρώσεις τόσο του διοξειδίου του άνθρακα όσο και του μεθανίου έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ.

Ενδεικτικά, νέα ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας σημειώθηκαν στη Νότια Αφρική, την Ταϊλάνδη, σε ορισμένες περιοχές της Ινδίας, το Ιράν και το Κουβέιτ, με τις θερμοκρασίες να αγγίζουν έως και τους 54 βαθμούς Κελσίου, ενώ ο θαλάσσιος πάγος έλιωσε πιο γρήγορα από ό,τι ποτέ πριν στην Αρκτική.

Η θερμοκρασία του περασμένου έτους ενισχύθηκε από το φαινόμενο Ελ Νίνιο στον Ειρηνικό Ωκεανό κατά τους πρώτους μήνες του 2016, αλλά αυτό δεν ήταν αποκλειστικά υπεύθυνο για την ανησυχητική επίδοση-ρεκόρ. Η συσσώρευση των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα αυξάνει σταθερά την θερμοκρασία του πλανήτη εδώ και περισσότερο από μισό αιώνα. Η καύση των ορυκτών καυσίμων όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, απελευθερώνει διοξείδιο του άνθρακα, μεθάνιο και άλλους ρύπους, γνωστούς ως αέρια του θερμοκηπίου, στην ατμόσφαιρα και υπερθερμαίνει τον πλανήτη.

Οι άμεσες μετρήσεις της θερμοκρασίας ξεκίνησαν να καταγράφονται το 1880, αλλά οι επιστήμονες εκτιμούν πως ο πλανήτης ήταν το ίδιο θερμός πριν από περίπου 115.000 χρόνια, καθώς και ότι δεν έχει βιώσει τόσο υψηλά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα εδώ και τέσσερα εκατομμύρια χρόνια.