Skip to main content

Προειδοποίηση για ανεξέλεγκτη τήξη των πάγων στην ανατολική Ανταρκτική

Μια υποπαγετωνική λεκάνη της ανατολικής Ανταρκτικής περιέχει τόση ποσότητα πάγου που η τήξη της και μόνο θα προκαλούσε ανεξέλεγκτη άνοδο της στάθμης της θάλασσας ακόμη και κατά 4 μέτρα, προειδοποίησαν επιστήμονες. Η λεκάνη αυτή, όπως καταδεικνύουν τα αποτελέσματα της μελέτης τους, είναι ακόμη πιο ευάλωτη στην άνοδο της θερμοκρασίας απ’ ό,τι πίστευαν μέχρι σήμερα.

Ο λόγος για τη – μήκους 1.400 και πλάτους 400 χιλιομέτρων – λεκάνη Ουίλκς, η οποία ανακαλύφθηκε πριν από σχεδόν 60 χρόνια. Ο λόγος που είναι τόσο ευάλωτη, κατά τους ερευνητές από το Ινστιτούτο Ερευνών για τις Κλιματικές Επιπτώσεις, στο Πότσνταμ της Γερμανίας, είναι ότι βρίσκεται πάνω στο βραχώδες υπόστρωμα και κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, μένοντας στη θέση της μόνο χάρη σε μερικά μεγάλα κομμάτια πάγου που λειτουργούν ως «πώματα».

Αν αυτά τα «πώματα» λιώσουν με την περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας, θα είναι σαν να ανοίγει απότομα ένα τεράστιο μπουκάλι, το περιεχόμενο του οποίου θα καταλήξει στη θάλασσα. «Η λεκάνη Ουίλκς της ανατολικής Ανταρκτικής είναι σαν ένα μπουκάλι με κλίση που αδειάζει μόλις βγει ο φελός», εξηγεί σε γραπτή ανακοίνωση ο βασικός συντάκτης της έκθεσης στην επιθεώρηση Nature Climate Change Ματίας Μένγκελ.

«Επικρατούσε εδώ και πολύ καιρό η αντίληψη ότι το παγοκάλυμμα της ανατολικής Ανταρκτικής είναι σταθερότερο ακόμη και σε θερμότερες καιρικές συνθήκες, σε αντίθεση με αυτό της δυτικής Ανταρκτικής, όμως εμείς δείχνουμε ότι αυτό ενδέχεται να μην ισχύει», προσθέτει ο ερευνητής.

Ο ίδιος και ο συνάδελφός του Άντερς Λέβερμαν χρησιμοποίησαν προσομοιώσεις για να κατανοήσουν καλύτερα το ρόλο αυτών των «πωμάτων» και πλέον θεωρούν βέβαιο ότι, εάν οι θερμοκρασίες εξακολουθήσουν να καταγράφουν ανοδική πορεία, δεν θα παραμείνουν στη θέση τους. Το μεγάλο ερώτημα είναι βέβαια πότε θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο. Οι ερευνητές παραδέχονται ότι η στιγμή αυτή θα αργήσει να έρθει, ενώ ενδέχεται να περάσουν χιλιάδες χρόνια μέχρι ολόκληρο το περιεχόμενο της λεκάνης να καταλήξει στη θάλασσα ανεβάζοντας κι άλλο τη στάθμη της.