Skip to main content

Οι μύγες αποφεύγουν τα χτυπήματα σαν επιδέξιοι πιλότοι

Φως στην τεχνική που χρησιμοποιούν οι μύγες για να βγαίνουν ζωντανές μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου από πάσης φύσεως επιθέσεις, ακόμη και με… μυγοσκοτώστρες, ρίχνει μια νέα μελέτη. Με τη χρήση καμερών υψηλής ταχύτητας, οι επιστήμονες από τις Ηνωμένες Πολιτείες είδαν ότι οι ελιγμοί που κάνουν οι φρουτόμυγες είναι «ταχύτεροι απ’ όσο είχε ποτέ κανείς φανταστεί», τόσο γρήγοροι που θα τους ζήλευαν οι πιο επιδέξιοι πιλότοι μαχητικών.

Με τις τρεις κάμερες, οι οποίες μπορούν να καταγράψουν 7.500 καρέ το δευτερόλεπτο, οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον αποτύπωσαν με εκπληκτική ακρίβεια κάθε κίνηση του σώματος και των φτερών μυγών που νιώθουν την απειλή να πλησιάζει. Είδαν ότι, χτυπώντας λίγες φορές τα φτερά τους, τα έντομα μπορούν να κάνουν απίστευτα γρήγορους ελιγμούς, ενώ ταυτόχρονα ελέγχουν απόλυτα τον προσανατολισμό τους περιστρεφόμενα σε τρεις άξονες, και να ξεφύγουν από το ταχύτερο ανθρώπινο χέρι.

«Αυτές οι μύγες υπό κανονικές συνθήκες χτυπούν τα φτερά τους 200 φορές το δευτερόλεπτο. Σχεδόν μόνο με ένα χτύπημα, το ζώο μπορεί να επαναπροσανατολίσει το σώμα του παράγοντας μια δύναμη που το απομακρύνει από το απειλητικό ερέθισμα κι έπειτα εξακολουθεί να επιταχύνει», εξηγεί ο Φλόριαν Μουέιρες, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, η οποία δημοσιεύει τα ευρήματά της στην επιθεώρηση Science.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι, ενώ ορισμένοι περιέγραφαν τις κινήσεις των μυγών ως κολύμπι στον αέρα, στην πραγματικότητα τα έντομα κυλούν – και είναι ικανά να αλλάξουν πορεία «σε λιγότερο από ένα εκατοστό του δευτερολέπτου, 50 φορές ταχύτερα απ’ ό,τι ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας, ταχύτερα απ’ όσο είχε ποτέ κανείς φανταστεί», όπως λέει χαρακτηριστικά ο καθ. Μάικλ Ντίκινσον, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι μανούβρες των μυγών όταν προσπαθούν να ξεφύγουν από μια πιθανή απειλή είναι διαφορετικές και περίπου 5 φορές ταχύτερες από τους ελιγμούς που κάνουν στις φυσιολογικές πτήσεις τους. Άγνωστο παραμένει ωστόσο πώς ο μικροσκοπικός εγκέφαλός τους μπορεί να ανιχνεύσει την απειλή, να αποφασίσει μέσα σε ασύλληπτα ελάχιστο χρόνο ποια είναι η καλύτερη οδός διαφυγής και φυσικά να την ακολουθήσει.