Ομάδα επιστημόνων ανακοίνωσε ότι εντόπισε στην ανώτερη ατμόσφαιρα ίχνη τεσσάρων άγνωστων έως σήμερα αερίων που φαίνεται ότι απελευθερώνονται από ανθρώπινες δραστηριότητες και τα οποία ενδέχεται να επιβραδύνουν την ανάκαμψη του στρώματος του όζοντος. Πρόκειται για τρεις βιομηχανικούς χλωροφθοράνθρακες (CFC) κι έναν υδροχλωροφθοράνθρακα (HCFC).
Από την υπογραφή του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ, το 1989, η τρύπα του όζοντος πάνω από την Ανταρκτική ανακάμπτει σταδιακά. Το πρωτόκολλο προέβλεπε τη μείωση της παραγωγής χλωροφθορανθράκων, οι οποίοι χρησιμοποιούνταν κυρίως σε σπρέι και ψυκτικές συσκευές, με στόχο να περιοριστούν οι εκπομπές και η τρύπα να κλείσει τελείως. Το 2010 επιβλήθηκε πλήρης απαγόρευση των CFC, χωρίς ωστόσο να… κλείσουν όλα τα «παραθυράκια» που επιτρέπουν την χρήση μικρών ποσοτήτων στην παραγωγή ορισμένων προϊόντων.
«Οι συγκεντρώσεις δεν συνιστούν ακόμη απειλή για το στρώμα του όζοντος», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο βασικός συντάκτης της δημοσίευσης στο Nature Geoscience, Γιοχάνες Λάουμπε από το πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας. Όπως επισήμανε, λόγω των αστερίσκων στο Πρωτόκολλο του Κιότο, παραμένει άγνωστο εάν οι εκπομπές των συγκεκριμένων αερίων είναι παράνομες. «Ελπίζουμε να κλείσουμε τα παραθυράκια», τόνισε.
Παρότι εμφανίστηκε καθησυχαστικός, επισήμανε ότι οι συγκεντρώσεις ενός από τους νέους χλωροφθοράνθρακες, του CFC-113A, αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς. Αναγνώρισε ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του δεν έχουν μέχρι στιγμής κατορθώσει να εντοπίσουν την πηγή κανενός από τα τέσσερα αέρια.
Οι επιστήμονες ανίχνευσαν τα αέρια συγκρίνοντας την ατμόσφαιρα, όπως είναι σήμερα, με ατμοσφαιρικό αέρα, ο οποίος είχε εγκλωβιστεί παλαιότερα στα στρώματα χιονιού της Γροιλανδίας και τα οποία, επειδή συσσωρεύονται χρόνο με το χρόνο, λειτουργούν τρόπον τινά ως αρχείο των ατμοσφαιρικών αλλαγών του τελευταίου αιώνα. Επαλήθευσαν τις διαπιστώσεις τους μελετώντας τα δείγματα αέρα που συλλέγουν σε ετήσια βάση, από το 1978, ερευνητές από την Αυστραλία.