Οι ηλιακές κυψέλες γίνονται λίγο πιο… όμορφες και δυνητικά πιο ελκυστικές στο ευρύ κοινό.
Η εφεύρεση ερευνητών από το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν θα μπορούσε στο μέλλον να αξιοποιηθεί έτσι ώστε χρωματιστά τζάμια και διακοσμητικά να αποκτήσουν μεγαλύτερη πρακτική αξία, μετατρέποντας σε ηλεκτρικό ρεύμα την ενέργεια του ήλιου.
Ο Τζέι Γκούο, επικεφαλής της ομάδας που ανέπτυξε τις υβριδικές πυριτικές-οργανικές κυψέλες και τώρα τις παρουσιάζει στην επιθεώρηση Scientific Reports, υποστηρίζει πως είναι οι πρώτες που κατασκευάζονται με αυτά τα χαρακτηριστικά και χωρίς τα προβλήματα που παρουσίαζαν παλαιότερες απόπειρες αποτρέποντας την εμπορευματοποίηση των κυψελών.
«Πιστεύω πως [η εφεύρεση] προσφέρει έναν πολύ διαφορετικό τρόπο αξιοποίησης της ηλιακής τεχνολογίας, πέρα από τη συγκέντρωσή της σε μια μικρή περιοχή. Σήμερα τα ηλιακά πάνελ είναι μαύρα και το μόνο μέρος που προσφέρεται για την τοποθέτησή τους σε ένα κτήριο είναι η στέγη – και η στέγη της μέσης πολυκατοικίας είναι πολύ μικρή», είπε ο Γκούο.
«Πιστεύουμε ότι μπορούμε να κάνουμε τα ηλιακά πάνελ πιο όμορφα, σε οποιοδήποτε χρώμα επιθυμεί ο σχεδιαστής. Μπορούμε επίσης τα τοποθετήσουμε σε μεγαλύτερες κλίμακας, ακόμη και σε εσωτερικούς χώρους.»
Οι ερευνητές έκαναν επίδειξη της τεχνολογίας τους με ένα ημιδιαφανές πλακίδιο, πάνω στο οποίο ήταν τυπωμένη η αμερικανική σημαία. «Όλες οι κόκκινες λωρίδες, το γαλάζιο φόντο και ούτω καθεξής, όλα είναι ηλιακές κυψέλες που λειτουργούν», εξήγησε ο Γκούο.
Όπως είπε, η αποδοτικότητα του συγκεκριμένου σχεδίου φθάνει το 2%, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι ένα πάνελ του ενός τετραγωνικού μέτρου θα μπορούσε να παράγει τόση ηλεκτρική ενέργεια ώστε να τροφοδοτεί λαμπτήρες φθορισμού και μικρές ηλεκτρονικές συσκευές. Η αποδοτικότητα των οργανικών κυψελών τελευταίας τεχνολογίας φθάνει περίπου το 10%.
Οι κυψέλες του Γκούο και της ομάδας του είναι φτιαγμένες έτσι ώστε να μεταδίδουν ορισμένα μήκη κύματος φωτός. Αντί να καταφύγουν σε βαφές για να πάρουν τα χρώματα που ήθελαν, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στρώσεις ημιαγωγού από άμορφο πυρίτιο σε διαφορετικά πάχη.
Έτσι για παράδειγμα, το γαλάζιο φόντο στη σημαία έχει πάχος 6 νανομέτρων και το κόκκινο 31.