Την ώρα που πολλές επιστημονικές ομάδες ανά τον κόσμο δίνουν η μία μετά την άλλη τις δικές τους ερμηνείες για την καταγεγραμμένη επιβράδυνση των ρυθμών της υπερθέρμανσης του πλανήτη την τελευταία δεκαπενταετία – «παύση», όπως έχει επικρατήσει να αποκαλείται – μια άλλη μελέτη αποκαλύπτει ότι την ίδια περίοδο ο αριθμός των ημερών με καύσωνα έχει αυξηθεί σημαντικά.
«Αυτή η ανάλυση δείχνει ότι όχι απλώς δεν υπάρχει παύση στην εξέλιξη των ημερήσιων θερμοκρασιακών ακροτήτων στην ξηρά, αλλά ότι αυτές συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, όπως προκύπτει από το αρχείο παρατηρήσεων», γράφουν στην επιθεώρηση Nature Climate Change οι ερευνητές από πανεπιστήμια και οργανισμούς της Ελβετίας, της Αυστραλίας και του Καναδά. «Επιπλέον, τα διαθέσιμα δεδομένα καταδεικνύουν ότι οι πιο “ακραίες” ακρότητες παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη μεταβολή» – με άλλα λόγια, ο καύσωνας είναι συχνότερος, εντονότερος και πλήττει όλο και μεγαλύτερες περιοχές.
Χρησιμοποιώντας τα υπάρχοντα δεδομένα για την περίοδο 1997-2010 και συγκρίνοντάς τα με το μέσο όρο της περιόδου 1979-2012, οι επιστήμονες είδαν μεταξύ άλλων ότι η έκταση γης που επηρεάζεται από τον καύσωνα αυξάνεται σταθερά, με αποτέλεσμα οι θερμοκρασιακές ακρότητες να πλήττουν πλέον κατά μέσο όρο υπερδιπλάσιες εκτάσεις σε σχέση με παρόμοια συμβάντα, πριν από 30 χρόνια.
Στην τελευταία της έκθεση, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Διακυβερνητική Επιτροπή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) αναγνώριζε ότι μεταξύ 1998 και 2012, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία μεταβλήθηκε ελάχιστα παρά το γεγονός ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, στις οποίες αποδίδεται η άνοδος της θερμοκρασίας, αυξήθηκαν σημαντικά. Η IPCC έκανε λόγο για «παύση» αποδίδοντάς την στη φυσική μεταβλητότητα. Σύμφωνα με τους αμφισβητίες της κλιματικής αλλαγής, η «παύση» αυτή σημαίνει ότι το πρόβλημα είχε υπερεκτιμηθεί.
Τα συμπεράσματα της νέας μελέτης θέτουν υπό αμφισβήτηση αυτήν την πεποίθηση. Οι συντάκτες της δημοσίευσης υποστηρίζουν ότι, παρά τη σταθεροποίηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας, άλλοι δείκτες κλιματικής αλλαγής ενισχύθηκαν, π.χ. η τήξη των πάγων της Αρκτικής ή ο αριθμός των ημερών με καύσωνα. «Τονίζουμε ότι ο όρος “παύση”, όπως χρησιμοποιείται για την πρόσφατη εξέλιξη των παγκόσμιων ετήσιων θερμοκρασιών είναι λανθασμένος, ακόμη και παραπλανητικός στο πλαίσιο της συζήτησης για την κλιματική αλλαγή», γράφουν.
Πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας επισήμαινε ότι 56 χώρες κατέγραψαν ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών την περίοδο 2001-2010, ενώ μόνο 14 ανέφεραν ρεκόρ χαμηλών θερμοκρασιών. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του οργανισμού, τα 13 από τα 14 θερμότερα έτη στα χρονικά έχουν καταγραφεί από το 2000.