Skip to main content

Κ. Αραβώσης στην Naftemporiki TV: «Ευοίωνο σενάριο» οι θερμοκρασίες πάνω από 45 βαθμούς Κελσίου

«Το γρηγορότερο που μπορούμε να πετύχουμε κλιματική ουδετερότητα είναι το 2050», λέει ο καθηγητής του ΕΜΠ.

Στην εκπομπή 12-2 της τηλεόρασης της Ναυτεμπορικής με τους δημοσιογράφους Ανέστη Ντόκα και Παύλο Πανταζόπουλο εμφανίστηκε ο καθηγητής του ΕΜΠ και πρώην Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωνσταντίνος Αραβώσης. «Η κλιματική κρίση δεν είναι κάτι που αναμένουμε να γίνει. Τα φαινόμενα της κλιματικής κρίσης είναι ήδη εδώ. Πρόκειται για ραγδαία φυσικά φαινόμενα που είναι οι επιπτώσεις της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας της γης και της αύξησης των ρύπων. Αυτό που βλέπουμε τώρα στη χώρα μας με τις πυρκαγιές είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο που διαρκώς επιτείνεται. Ενώ γίνεται μια διεθνής προσπάθεια να φτάσουμε σε κλιματική ουδετερότητα – σημειωτέον το γρηγορότερο που μπορούμε να πετύχουμε κάτι τέτοιο είναι το 2050 – η θερμοκρασία του πλανήτη θα συνεχίσει να αυξάνεται μέχρι τότε, με αποτέλεσμα να έχουμε διαρκώς εντονότερα φυσικά φαινόμενα», ανέφερε ο κ. Αραβώσης.

Σε σχέση με τη δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ότι η ανθρωπότητα μεταβαίνει από την εποχή της υπερθέρμανσης του πλανήτη στην εποχή του βρασμού του πλανήτη, ο κ. Αραβώσης σχολίασε, πως «η θερμοκρασία αυξάνεται παντού και στις θάλασσες και στα εδάφη, με αποτέλεσμα να αλλάζουν τα δεδομένα που γνωρίζαμε μέχρι τώρα. Για παράδειγμα το κλίμα στη χώρα μας μετατρέπεται σταδιακά σε τροπικό, με απότομες και ακραίες αυξομειώσεις της θερμοκρασίας. Το σενάριο με τις θερμοκρασίες πάνω από 45 βαθμούς Κελσίου σε κάποια χρόνια μπορεί να αποτελεί το ευοίωνο σενάριο.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος χρειάζονται και στρατηγικές ανάσχεσης αλλά και προσαρμογής στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Δυστυχώς δεν έχει επιτευχθεί μια διεθνής συμφωνία όλων των μεγάλων ρυπογόνων κρατών. Οι ανεπτυγμένες χώρες καλούνται να χρηματοδοτήσουν τις μη ανεπτυγμένες χώρες για να προχωρήσουν με τις επενδύσεις στην πράσινη μετάβαση. Το κόστος της πράσινης μετάβασης είναι τεράστιο και κάποιος θα πρέπει να πληρώσει το τίμημα».