Πού οφείλονται τα ακραία καιρικά φαινόμενα που εδώ και τρεις μήνες ταλαιπωρούν τη Βρετανία; Καθώς οι άνεμοι και οι βροχές μοιάζουν να εξασθενούν, εντείνονται οι διαφωνίες σχετικά με τα αίτιά τους, ενώ και οι πολίτες εμφανίζονται διχασμένοι: κλιματική αλλαγή ή φυσικοί παράγοντες προκάλεσαν την παρατεταμένη κακοκαιρία;
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της ICM για λογαριασμό του Avaaz σε δείγμα περισσοτέρων από 2.000 ατόμων, το 46% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η συχνότητα και η ένταση των φαινομένων οφείλονται στην κλιματική αλλαγή. Το 29% διαφωνούν με αυτήν την υπόθεση. Σε άλλη δημοσκόπηση, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στον Observer, 51% απάντησαν ότι ευθύνονται οι κλιματικές μεταβολές, 24% διαφώνησαν, ενώ 20% προτίμησαν το «δεν ξέρω/δεν απαντώ».
Η διαμάχη μεταφέρθηκε και στη Βουλή των Κοινοτήτων, όπου ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι υποψιάζεται «σε μεγάλο βαθμό» σχέση ανάμεσα στα φαινόμενα και στην κλιματική αλλαγή, ενώ ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος Εντ Μίλιμπαντ μίλησε για μια «κρίση εθνικής ασφαλείας». Ορισμένοι Τόρηδες παρέκκλιναν από τη γραμμή του ηγέτη τους και πρωθυπουργού, με τον υπουργό Ενέργειας Μάικλ Φάλον να λέει ότι «η ασυλλόγιστη λατρεία της κλιματικής αλλαγής» βλάπτει τη βιομηχανία της χώρας.
Την περασμένη εβδομάδα, η επικεφαλής επιστήμονας της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Βρετανίας Τζούλια Σλίνγκο δήλωσε πεπεισμένη ότι οι κλιματικές μεταβολές διαδραμάτισαν κάποιο ρόλο, ενώ και ο Λόρδος Στερν, συντάκτης της γνωστής έκθεσης του 2006 για τις οικονομικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής έγραψε στον Guardian ότι τα φαινόμενα που πλήττουν τη χώρα αποτελούν σαφείς ενδείξεις των κινδύνων.
Μεταξύ των επιστημόνων που διαφωνούν με αυτήν την άποψη είναι ο Ματ Κόλινς, ειδικός κλιματικών συστημάτων στο πανεπιστήμιο του Έξετερ και σύμβουλος της Διεθνούς Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή. Παρότι αναγνώρισε ότι η υπερθέρμανση θα μπορούσε να προκαλέσει ενίσχυση των βροχοπτώσεων, επέμεινε ότι αυτό δεν έχει καμία σχέση με τις μεταβολές στον αεροχείμαρρο, οι οποίες προκάλεσαν ασυνήθιστη – σε συχνότητα, έκταση και διάρκεια – κακοκαιρία σε Ηνωμένες Πολιτείες και Βρετανία.