Skip to main content

Κρίσιμη χρονιά διαπραγματεύσεων για την κλιματική αλλαγή

Στις 11 Δεκεμβρίου 2015, εκπρόσωποι από 195 χώρες θα συνεδριάσουν στο Παρίσι με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο τους προσεχείς μήνες, πριν τη σύνοδο κορυφής, θα λάβουν χώρα άλλοι έξι κύκλοι διαπραγματεύσεων που θα διαμορφώσουν εν πολλοίς την τελική συμφωνία που θα επικυρωθεί στο Παρίσι.

«Αυτό που διακυβεύεται δεν είναι τίποτα λιγότερο από την κατάσταση του κλίματος για τις επόμενες αρκετές δεκαετίες», δήλωσε ο Άλντεν Μάιερ, βετεράνος ακτιβιστής της επιστημονικής κοινότητας. «Το 2015 θα καθορίσει τις βιοτικές συνθήκες των εγγονιών μας και των δικών τους εγγονιών», πρόσθεσε ο Χανς Γιοακίμ Σελνούμπερ, διευθυντής του Ινστιτούτου Πότσνταμ για την Έρευνα του Κλιματικού Αντίκτυπου (ΡΙΚ) στη Γερμανία.

Η πρώτη από τις προσεχείς συναντήσεις θα λάβει χώρα στη Γενεύη τον επόμενο μήνα, όπου τα κράτη-μέλη θα πρέπει να αναθεωρήσουν την πρόοδο που πραγματοποιήθηκε στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ στη Λίμα του Περού και να συνοψίσουν τα σημαντικότερα σημεία ενόψει των επομένων συνεδριάσεων.

Στη συνέχεια τα διάφορα κράτη θα πρέπει να τηρήσουν μία πρώτη προθεσμία και να δεσμευτούν για τις μελλοντικές μειώσεις εκπομπών, ανακοινώνοντας τους στόχους τους εντός του πρώτου τριμήνου του 2015.

Σε αυτό το σημείο αναμένεται να δημιουργηθούν οι πρώτες τριβές, μιας και οι αναπτυσσόμενες χώρες καλούν τις χώρες με τις μεγαλύτερες οικονομίες και βιομηχανίες να αναλάβουν τις παρελθοντικές τους ευθύνες και να δεσμευτούν για μεγαλύτερες μειώσεις και οικονομική βοήθεια. Συγκεκριμένα ζητούν από τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη να παρέχουν τουλάχιστον 100 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο για την κλιματική αλλαγή από το 2020.

Με τη σειρά τους οι ανεπτυγμένες οικονομικά χώρες αντιδρούν υπογραμμίζοντας ότι η πραγματικότητα έχει αλλάξει και χώρες όπως η Κίνα αποτελούν την πηγή της μελλοντικής υπερθέρμανσης. Οι οικολογικές οργανώσεις καλούν και τις δύο πλευρές να εμφανίσουν διαλλακτικότητα και να μην αφήσουν τις διαφωνίες αυτές να εξελιχθούν σε αξεπέραστα εμπόδια κατά τις εργασίες της συνόδου κορυφής στο Παρίσι.

Μετά το διάλειμμα των διαπραγματεύσεων κατά τους θερινούς μήνες, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών θα δημοσιεύσει την 1η Νοεμβρίου τις δεσμεύσεις όλων των μελών, αξιολογώντας το πόσο κοντά βρίσκονται στο να επιτευχθεί ο στόχος του περιορισμού της παγκόσμιας υπερθέρμανσης σε επίπεδα δύο βαθμών Κελσίου πάνω από τις προβιομηχανικές τιμές. Η πιθανή απόκλιση από αυτόν τον στόχο θα δυσχεράνει σημαντικά τις διαπραγματεύσεις του Παρισίου, με τις ευχές όλων των εμπλεκομένων να είναι η αποφυγή επανάληψης της σχετικής αποτυχίας της προηγούμενης συνόδου κορυφής το 2009 στην Κοπεγχάγη.