Skip to main content

Τα διαμάντια είναι λιγότερο σπάνια από όσο πιστεύαμε

Τα διαμάντια μπορεί να μην είναι τόσο σπάνια όσο προηγουμένως πιστεύαμε, σύμφωνα με μία νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, που όμως επισημαίνει ότι η ανακάλυψη αυτή δεν θα σημάνει πτώση της τιμής των διαμαντιών.

«Ο σχηματισμός των διαμαντιών βαθιά στη Γη, μπορεί να είναι μια πιο κοινή διαδικασία ό,τι νομίζαμε», δήλωσε ο γεωχημικός Ντιμίτρι Σβεργένσκι, συνεπικεφαλής της έρευνας. Η μελέτη αναφέρει ότι τα αποτελέσματα «αποκαλύπτουν μια νέα ποσοτική θεωρία του σχηματισμού των διαμαντιών», αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι πιο εύκολο να βρεθούν διαμάντια υψηλής ποιότητας για την αγορά.

Η παρουσία των διαμαντιών κοντά στην επιφάνεια της Γης, από όπου μπορούν να εξορυχθούν, εξακολουθεί να εξαρτάται από σχετικά σπάνιες ηφαιστειακές εκρήξεις μάγματος που τα ανασύρει από τα βάθη όπου σχηματίζονται. Εξάλλου, τα διαμάντια που εξετάζονται σε αυτές τις μελέτες είναι συνήθως μήκους μόνο μερικών μικρομέτρων και δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι.

Χρησιμοποιώντας ένα χημικό μοντέλο, οι Σβεργένσκι και Χουάνγκ ανακάλυψαν ότι οι πολύτιμοι λίθοι μπορούν να σχηματιστούν από μια φυσική χημική αντίδραση η οποία είναι απλούστερη από τις δύο κύριες διαδικασίες που μέχρι τώρα έχουν αποδειχθεί ότι παράγουν διαμάντια. Συγκεκριμένα, το μοντέλο δείχνει ότι τα διαμάντια μπορούν να σχηματιστούν με την αύξηση της οξύτητας κατά τη διάρκεια της αλληλεπίδρασης μεταξύ νερού και πετρωμάτων.

Η κοινή αντίληψη μέχρι τώρα ήταν ότι τα διαμάντια σχηματίζονται από την κίνηση του υγρού από την οξείδωση του μεθανίου ή τη χημική αναγωγή του διοξειδίου του άνθρακα.

Η νέα έρευνα έδειξε ότι το νερό θα μπορούσε να παράγει διαμάντια, καθώς το pH του πέφτει φυσικά, ενώ κινείται από ένα τύπο πετρώματος σε άλλο, σύμφωνα με τον Σβεργένσκι.

«Συνεχώς ανακαλύπτουμε διαμάντια σε διαφορετικούς τύπους πετρωμάτων», πρόσθεσε ο Σβεργένσκι.

Τα μεγάλα βάθη στα οποία δημιουργούνται τα διαμάντια είναι αδύνατο να εξερευνηθούν, καθώς εκτείνονται αρκετά χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της Γης σε έντονη πίεση και σε υψηλότατες θερμοκρασίες. Η βαθύτερη εξερεύνηση που έγινε ποτέ ήταν λιγότερο από 15 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της Γης.