Skip to main content

Επιφανείς επιστήμονες καλούν τους Ευρωπαίους ηγέτες να σταματήσουν τα εμπόδια στις δοκιμές γενετικά τροποποιημένων τροφίμων

Ομάδα 21 επιφανών Ευρωπαίων επιστημόνων υπέγραψαν μια ανοιχτή επιστολή, προειδοποιώντας ότι η Ευρώπη μπορεί να απωλέσει την ηγετική θέση της στην έρευνα, εκτός αν επιτραπούν οι δοκιμές γενετικώς τροποποιημένων ποικιλιών φυτών που έχουν προηγουμένως κριθεί ασφαλείς.

Οι επιστήμονες καλούν τα κέντρα αποφάσεων να να σταματήσουν να απαγορεύουν τις έρευνες για «πολιτικούς» λόγους. «Η γεωπονική έρευνα έχει αναμφισβήτητα συμβάλει περισσότερο στη βελτίωση της ανθρώπινης ζωής από τη βιοϊατρική έρευνα, αλλά σε σύγκριση με την τελευταία είναι εξαιρετικά υποχρηματοδοτημένη», αναφέρει η ανακοίνωση.

Στην επιστολή διατυπώνονται τρία αιτήματα. Πρώτον, η διατήρηση ή και αύξηση της χρηματοδότησης για τη θεμελιώδη έρευνα πάνω στην ανάπτυξη φυτών που είναι ανθεκτικά στην αλλαγή του κλίματος. Δεύτερον, τη χορήγηση άδειας για τη διεξαγωγή πειραμάτων με διαγονιδιακά φυτά, και τρίτον, ότι η Ευρώπη πρέπει να εγκρίνει έγκαιρα τις γενετικά τροποποιημένες φυτικές ποικιλίες που έχουν κριθεί ασφαλείς από άλλες αρμόδιες αρχές.

«Οι πολιτικοί που θα επιλέξουν να αγνοήσουν αυτό το μήνυμα δεν παίρνουν στα σοβαρά την επιστήμη», είπε ο καθηγητής Στέφαν Γιάνσσον του Πανεπιστημίου Ούμεα της Σουηδίας, ο οποίος συντόνισε την πράξη διαμαρτυρίας. Οι υπογράφοντες είναι 21 από τους 30 επιστήμονες με τις περισσότερες αναφορές στο έργο τους σε ακαδημαϊκά περιοδικά πάνω στο σχετικό τομέα.

Ωστόσο οι ακτιβιστές ενάντια στα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα υποστηρίζουν πως η επιστήμη δεν αποτελεί το μοναδικό κριτήριο για να κρίνουμε αν οι καλλιέργειες αυτές θα πρέπει να εγκρίνονται.

«Οι κοινωνικοί παράγοντες, όπως η δικαιοσύνη και η ηθική είναι απόλυτα έγκυροι παράγοντες στις αποφάσεις για τα τρόφιμα και τη γεωργία», δήλωσε η Λιζ Ο’Νηλ, O’Neill, διευθυντής της οργάνωσης GM Freeze. «Έχουμε το δικαίωμα να πούμε ότι δεν θέλουμε να καλλιεργήσουμε τρόφιμα με τρόπο που βλάπτει τα άγρια ​​ζώα ή δίνει τον έλεγχο σε λίγους κατόχους διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας», πρόσθεσε.