Skip to main content

WEF: Οι κορυφαίες χώρες στον κόσμο για τουρισμό – Η θέση της Ελλάδας

ΚΟΤΣΙΡΕΑΣ ΗΛΙΑΣ / INTIME NEWS

Σε ποιους τομείς παίρνει «πόντους» η χώρα μας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κέρδισαν τον τίτλο της κορυφαίας χώρα στον κόσμο για ταξίδια και τουρισμό, για το 2024, από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF).

Η κατάταξη προκύπτει από ένα ευρύ φάσμα κριτηρίων, συμπεριλαμβανομένων των υποδομών, των φυσικών πόρων, της βιωσιμότητας, της διαθεσιμότητας εργατικού δυναμικού και τις ανταγωνιστικές τιμές. Η Ελλάδα δεν πέτυχε να βρεθεί στην πρώτη δεκάδα, αλλά φιγουράρει στην 21η θέση μεταξύ 119 χωρών.

Η βαθμολογία της Ελλάδας

Η Ελλάδα συγκέντρωσε 4,52 βαθμούς, έναντι 4,40 βαθμών στις δύο αντίστοιχες έρευνες του WEF, το 2019 και το 2021.

Οι πιο ισχυρές επιδόσεις της καταγράφονται στις τουριστικές υπηρεσίες και υποδομές και στις αερομεταφορές. Σε αυτούς τους δύο τομείς μάλιστα καταφέρνει να βρεθεί μέσα στην πρώτη δεκάδα του κόσμου.

Η Ευρώπη κυριαρχεί

Έξι από τις 10 πρώτες χώρες της λίστας βρίσκονται στην Ευρώπη, με την Ισπανία να συγκεντρώνει την υψηλότερη βαθμολογία. Η έκθεση αποκαλεί την ήπειρο «έναν ανθεκτικό προορισμό με ισχυρές ενδοπεριφερειακές ταξιδιωτικές ροές» και της δίνει υψηλούς βαθμούς για τη συνδεσιμότητα των τρένων.

Η ισχυρή θέση του ευρώ και της λίρας και η πιθανότητα των Ευρωπαίων να ταξιδεύουν περισσότερο – κάτι που, με τη σειρά του, σημαίνει ότι ξοδεύουν χρήματα, δίνουν επίσης πόντους στην ήπειρο.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Γαλλία σημειώνει υψηλά σκορ, φτάνοντας στην τέταρτη θέση συνολικά. Η χώρα έχει στραμμένους τους προβολείς επάνω της φέτος ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι.

Ένας άλλος παράγοντας που λαμβάνεται υπόψη είναι η ισχύς πολλών ευρωπαϊκών διαβατηρίων. Κάθε χρόνο, ο δείκτης Henley κατατάσσει τα πιο ισχυρά διαβατήρια στον κόσμο και τα δεδομένα τους περιλαμβάνονται στην έκθεση του WEF. Για το 2024, έξι χώρες μοιράζονται την πρώτη θέση – Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Σιγκαπούρη και Ισπανία. Πέντε από αυτά τα έθνη εμφανίζονται στο top 10 του WEF, με τη Σιγκαπούρη να βρίσκεται στην 13η θέση.

«Το 2024, η παγκόσμια τουριστική ανάπτυξη αναμένεται να ενισχυθεί από τη συνεχιζόμενη ικανοποίηση της ζήτησης και της ανάπτυξης στις μεγάλες ασιατικές αγορές μετά την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών μετά από καθυστέρηση σε σύγκριση με άλλες περιοχές», αναφέρει η έκθεση.

Τουριστική έκρηξη στην Ιαπωνία – Ανεβαίνει και η Κίνα

Αυτό σίγουρα ισχύει στην Ιαπωνία, που συναντάμε στην τρίτη θέση φέτος, καθώς βιώνει τουριστική έκρηξη από τότε που άνοιξε ξανά μετά την πανδημία. Περισσότεροι από τρία εκατομμύρια ξένοι τουρίστες τον μήνα επέλεξαν την Ιαπωνία τόσο τον Μάρτιο όσο και τον Απρίλιο του 2024, με περισσότερους να αναμένεται να επισκεφθούν κατά τις ερχόμενες καλοκαιρινές διακοπές.

Εν τω μεταξύ, η Κίνα που βρίσκεται στην όγδοη θέση έχει κάνει τους τελευταίους μήνες κάποιες κινήσεις για να διευκολύνει τους τουρίστες να επισκέπτονται. Τον Μάρτιο, απέσυρε τις απαιτήσεις βίζας για τους κατοίκους πολλών ευρωπαϊκών χωρών, συμπεριλαμβανομένων της Ιρλανδίας, της Ελβετίας και της Ολλανδίας.

Είναι επίσης πιο εύκολο από ποτέ για τους Αμερικανούς να επισκέπτονται την Κίνα, καθώς δεν χρειάζεται πλέον να παρέχουν απόδειξη για κρατήσεις ξενοδοχείων για να λάβουν ταξιδιωτική βίζα.

Αμερικανική ομορφιά

Ενώ οι ΗΠΑ είναι η μόνη χώρα της Βόρειας Αμερικής στο top 10, ο Καναδάς βρίσκεται ακριβώς ένα σκαλοπάτι πιο χαμηλά, στην 11η θέση.

Σύμφωνα με το WEF, οι ΗΠΑ είναι μια «ώριμη» τουριστική αγορά, που σημαίνει ότι διαθέτουν ήδη υποδομές για την υποδοχή των επισκεπτών, όπως αεροπορικές συνδέσεις που συνδέουν πόλεις και επιτόπια υποστήριξη, όπως ξεναγοί, ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, δωμάτια ξενοδοχείων και χάρτες. .

Το μέγεθος και η εμβέλεια των ΗΠΑ, τις βοηθούν πραγματικά να ξεχωρίσουν: από εθνικά πάρκα έως μεγάλες πόλεις έως υπέροχες παραλίες, υπάρχει μεγάλη ποικιλία προσφορών για ταξιδιώτες.

Η Ισπανία, η Ιταλία και ο υπερτουρισμός

Η Ισπανία κέρδισε τη δεύτερη θέση. Ωστόσο πολλές περιοχές της διαμαρτύρονται για υπερτουρισμό. Η Βαρκελώνη ψήφισε να κρατήσει τα κρουαζιερόπλοια μακριά από το κέντρο της, ενώ οι πολίτες των Καναρίων Νήσων έχουν βγει στους δρόμους –και μάλιστα απείλησαν με απεργία πείνας– για να διαμαρτυρηθούν για τον υπερτουρισμό.

Η Ιταλία, στην ένατη θέση, αγωνίστηκε επίσης να εξισορροπήσει την ακμάζουσα τουριστική αγορά της με τις ανάγκες των τοπικών κοινοτήτων.

Η Βενετία άρχισε να χρεώνει τέλος εισόδου σε τουρίστες τον περασμένο μήνα.