Skip to main content

Η πλουσιότερη γυναίκα της Ανατολικής Ευρώπης «μετακομίζει» την αυτοκρατορία της δυτικά

Renata Kelnerova/PPF

Η Κελνέροβα που ανέλαβε τα ηνία μετά τον ξαφνικό θάνατο του συζύγου της, έφυγε από τη Ρωσία και εγκαταλείπει και την Ασία - Ποιοι οι νέοι στόχοι

Όταν ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Ανατολική Ευρώπη πέθανε σε συντριβή ελικοπτέρου, σχεδόν κανείς δεν ήξερε το όνομα της συζύγου του. Σχεδόν τρία χρόνια αργότερα, αυτό δεν ισχύει. Η Ρενάτα Κελνέροβα είναι πλέον συνώνυμη με την οικογενειακή επιχείρηση PPF— μια αυτοκρατορία τηλεπικοινωνιών, μέσων ενημέρωσης, χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και ηλεκτρονικού εμπορίου με έδρα την Πράγα, η οποία απασχολεί 61.000 άτομα και δραστηριοποιείται σε 25 χώρες.

H PPF είναι πρωτίστως γνωστή ως ιδιοκτήτης ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών σε 6 χώρες ανά την Ανατολική Ευρώπη και μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες τηλεφωνίας της Τσεχικής Δημοκρατίας. Με περιουσιακά στοιχεία 43 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η PPF έχει αναδειχθεί ως ένας από τους κύριους νικητές της μετακομμουνιστικής μετάβασης της Τσεχίας – μια επιτυχία που σημείωσε ο εκλιπών σύζυγος της Πετρ Κέλνερ, επεκτεινόμενος στις ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές της Ρωσίας και της Κίνας.

Αλλά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία να ανατρέπει τη γεωπολιτική και τα επιχειρηματικά σχέδια, πολλές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της PPF, δίνουν τώρα προτεραιότητα στην ανάπτυξη πιο κοντά στην πατρίδα τους.

Σε μια ανταλλαγή email με το Bloomberg News – τα πρώτα δημόσια σχόλιά της στα μέσα ενημέρωσης από τότε που ανέλαβε το τιμόνι της PPF – η Κελνέροβα εξιστόρησε τη δύσκολη περίοδο που πέρασε για να εξοικειωθεί με τις πολύπλοκες λειτουργίες της εταιρείας μετά τον ξαφνικό θάνατο του συζύγου της.

«Η πρώτη προτεραιότητα ήταν να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα του ομίλου PPF και μετά να ξεκινήσουμε ξανά την ανάπτυξη της επιχείρησης», είπε. «Συνειδητοποίησα ότι είναι ένα προσωπικό στοίχημα για μένα, ότι το καθήκον μου είναι να προετοιμάσω τα παιδιά μας έτσι ώστε να έχουν τη δυνατότητα να αναλάβουν την ηγεσία της ομάδας μια μέρα τα ίδια». Από τότε που ανέλαβε τον έλεγχο, η 56χρονη άφησε το αποτύπωμά της στην εταιρεία.

Αφήνοντας το δικό της αποτύπωμα στην εταιρεία

Παρακολούθησε μια σημαντική απομάκρυνση από την Ασία – άλλοτε βασική πηγή εισοδήματος – και έχει στρέψει την προσοχή πίσω στις δυτικές αγορές. Επέλεξε νέο διευθύνοντα σύμβουλο και χώρισε τους δρόμους της με μερικούς από τους στενούς συμμάχους του εκλιπόντος συζύγου της. Έφερε την εταιρεία υπό την πλήρη οικογενειακή ιδιοκτησία εξαγοράζοντας δύο μετόχους μειοψηφίας, στη συνέχεια εντάχθηκε η ίδια και οι τρεις κόρες της στο διοικητικό συμβούλιο μιας νέας εταιρείας holding, που στεγάζει όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Τώρα, η πλουσιότερη γυναίκα της περιοχής, με την περιουσία της οικογένειάς της να εκτιμάται σε περίπου 11,8 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaire Index, αφιερώνει όλο και περισσότερο χρόνο στη λήψη βασικών επενδυτικών αποφάσεων. Αναφέρει τη στενή της συνεργασία με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της PPF, Γίρι Σμετζ, ως κεντρικό στοιχείο της προσέγγισής της. «Εάν η κατάσταση το απαιτεί, είμαστε σε θέση να λάβουμε αποφάσεις για συμφωνίες σε ένα μόνο Σαββατοκύριακο», είπε. «Είμαστε περήφανοι που είμαστε πολύ ευέλικτοι στην αντίδραση στις επενδυτικές ευκαιρίες».

Υπό την Κελνέροβα, η PPF έχει ολοκληρώσει αρκετές μεγάλες συναλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας για πώληση 2,15 δισεκατομμυρίων ευρώ ενός μεριδίου ελέγχου στις τηλεπικοινωνιακές δραστηριότητες σε όλη την Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη στην Emirates Telecommunications Group Co του Άμπου Ντάμπι.

Το τμήμα καταναλωτικών δανείων της εταιρείας, Home Credit Group BV, επίσης συμφώνησε το 2022 να πουλήσει τις επιχειρήσεις της στις Φιλιππίνες και την Ινδονησία σε συμφωνίες αξίας περίπου 615 εκατομμυρίων ευρώ (669 εκατομμύρια δολάρια). Αυτό βοήθησε στην ώθηση της κερδοφορίας της PPF στα προ πανδημίας επίπεδα, με καθαρά έσοδα 709 εκατ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο το 2023. Το αμέσως προηγούμενο έτος είχε ζημίες 406 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω της δαπανηρής απόσυρσης από τη Ρωσία. Αν και δεν υπάρχει ακόμη ακριβές χρονοδιάγραμμα για την πλήρη έξοδο από την Ασία, «ο βασικός στόχος της επιχείρησής μας έχει κινηθεί δυτικά τα τελευταία τρία χρόνια», λέει στο  Bloomberg.

Με επιπλέον μετρητά στο χέρι και υψηλότερα επιτόκια που επιβαρύνουν τις αποτιμήσεις περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν σε ιδιώτες και στο δημόσιο, η PPF σαρώνει την Ευρώπη για νέους στόχους εξαγορών. Η μεγαλύτερη αγορά της μέχρι τώρα ήταν η ανάληψη μεριδίου στην InPost SA, μια πολωνική εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου που διαχειρίζεται ντουλάπια παράδοσης αυτοεξυπηρέτησης, και η δημιουργία μεριδίου στη γερμανική τηλεοπτική εταιρεία ProSiebenSat.1 Media SE. Στόχος της να κινηθεί «πιο δυτικά».

Όπως και ο αείμνηστος σύζυγός της, η Κελνέροβα διατηρεί χαμηλό δημόσιο προφίλ και προστατεύει στενά το απόρρητο της οικογένειάς της. Δεν θα αποκάλυπτε συγκεκριμένους επενδυτικούς στόχους που έχει ή μπορεί να παρακολουθεί η εταιρεία της. Η PPF σχεδιάζει να διατηρήσει τους τέσσερις βασικούς επενδυτικούς της πυλώνες – χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, τηλεπικοινωνίες, μέσα ενημέρωσης και ηλεκτρονικό εμπόριο – αλλά, σημείωσε, «αυτό δεν αποκλείει μικρότερες ευκαιριακές επενδύσεις».

Επειδή ο όμιλος δεν είναι ένα τυπικό επενδυτικό ταμείο με καθορισμένο ορίζοντα διατήρησης των περιουσιακών του στοιχείων, «μπορούμε να είμαστε υπομονετικοί», είπε. «Γι’ αυτό οι βραχυπρόθεσμες αποδόσεις δεν είναι η κύρια παράμετρος όταν εξετάζουμε μια επενδυτική ευκαιρία».