Skip to main content

ΗΠΑ: Ρεκόρ συγχωνεύσεων και εξαγορών στον κλάδο της ενέργειας

REUTERS/Agustin Marcarian

Η άνθηση της παραγωγής από τις αμερικανικές εταιρείες πετρελαίου βοήθησε στην αντιστάθμιση των περιορισμών της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+, ο οποίος δυσκολεύτηκε να αυξήσει τις τιμές του αργού

Οι συμφωνίες συγχωνεύσεων και εξαγορών μεταξύ εταιρειών παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου έφτασαν τα 144 δισ. δολάρια μόνο το τέταρτο τρίμηνο του 2023 και τα 190 δισ. δολάρια στο σύνολο του έτους, σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης Enverus που κάνει λόγο για ρεκόρ και στις δύο περιπτώσεις.

Το τέταρτο τρίμηνο, οι συμφωνίες των Exxon Mobil, Chevron και Occidental Petroleum ήταν μεταξύ των βασικών που τροφοδότησαν το ρεκόρ.

Η δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών επικεντρώθηκε σε μεγάλο βαθμό στο πετρέλαιο πέρυσι, φτάνοντας συνολικά τα 186 δισ. δολάρια σε συμφωνίες, ενώ σε 6 δισ. δολάρια ανήλθαν οι συμφωνίες για το φυσικό αέριο, σύμφωνα με την Enverus.

Αναμένεται, ωστόσο, να αυξηθεί το ενδιαφέρον για το φυσικό αέριο καθώς η αμερικανική βιομηχανία προσπαθεί να αυξήσει τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου τα επόμενα τρία χρόνια.

«Ο κλάδος υφίστανται ιστορική αναδιάρθρωση ανάλογη με αυτή που είδαμε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000 που προκάλεσε τα σύγχρονα υπερμεγέθη», σχολίασε ο αντιπρόεδρος Άντριου Ντίτμαρ.

«Μετά από μια δεκαετία μειωμένων επενδύσεων στις έρευνες και με το μεγάλο στοίχημα του σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ να έχει κερδηθεί, οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές έχουν γίνει το προτιμώμενο εργαλείο για την αντικατάσταση των μειούμενων αποθεμάτων και τη διασφάλιση της συνέχειας στις κερδοφόρες επιχειρήσεις αυτών των εταιρειών».

Σύμφωνα με τον Ντίτμαρ η λεκάνη της Πέρμιας, που είναι το επίκεντρο για το σχιστολιθικό πετρέλαιο στο Τέξας και το Νέο Μεξικό, βρέθηκε στο επίκεντρο των συμφωνιών το 2023. «Οι αγοραστές έδειχναν όλο και περισσότερη προθυμία να πληρώσουν ό,τι απαιτείται για να ενισχύσουν το πλεονέκτημά τους σε αυτό το κρίσιμο παιχνίδι και οι τιμές για το μελλοντικό απόθεμα γεωτρήσεων ανέβηκαν σε νέα υψηλά», πρόσθεσε.

Φέτος πιθανότατα ο ρυθμός αύξησης των συγχωνεύσεων και εξαγορών αναμένεται να ρίξει ταχύτητα καθώς ο κατάλογος των assets που αξίζει να αποτελέσουν αντικείμενο εξαγοράς έχει περιοριστεί. Ωστόσο, η σύναψη συμφωνιών θα συνεχιστεί, με τους αγοραστές να κοιτάζουν δυνητικά την ιδιωτική Endeavor Energy Resources.

Σε γενικές γραμμές, η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ είχε μια «εκρηκτική» χρονιά, με τη χώρα να γίνεται ο μεγαλύτερος παραγωγός αργού στην ιστορία. Η παραγωγή φυσικού αερίου εκτιμήθηκε επίσης σε υψηλά επίπεδα το 2023.

Η άνθηση της παραγωγής από τις αμερικανικές εταιρείες πετρελαίου βοήθησε στην αντιστάθμιση των περιορισμών της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+, ο οποίος δυσκολεύτηκε να αυξήσει τις τιμές του αργού.