Skip to main content

Διευκόλυνση των ταξιδιών από το εξωτερικό προς την Κίνα

Η υπό κατασκευή γέφυρα του ποταμού Χουτουό στην πόλη Τσενγκτίνγκ, της κομητείας Σιτζιατσουάνγκ της επαρχίας Χεμπέι. Φωτογραφία του Γου Τσιιγουέι

Τέταρτη έκθεση για την πρώτη δεκαετία της Πρωτοβουλίας Τσόου Μινγκγιάνγκ

Με την επανέναρξη των ανθρώπινων ανταλλαγών ανάμεσα στην Κίνα και τρίτα κράτη, το παγκόσμιο ενδιαφέρον έχει στραφεί στην παροχή διευκολύνσεων της Κίνας προς αλλοδαπούς που επισκέπτονται τη χώρα. Σε γραπτή συνέντευξη που παραχώρησε στις αρχές του έτους στην Economic Daily, η Γενική Διευθύντρια του Τμήματος Προξενικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Γου Σι δήλωσε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών βελτιώνει συνεχώς την πολιτική θεωρήσεων κ.ά. σχετικές πολιτικές, υιοθετώντας σειρά μέτρων παροχής διευκολύνσεων για την ομαλή διεξαγωγή των ανταλλαγών της Κίνας με άλλες χώρες.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία των αρμόδιων τμημάτων, το πρώτο εξάμηνο του έτους συνολικά 168 εκατ. άτομα εισήλθαν και εξήλθαν από τη χώρα, σημειώνοντας αύξηση 170% σε σύγκριση με πέρυσι και 48,8% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2019. Μεταξύ αυτών, τα 80,28 εκατ. ήταν κάτοικοι της ηπειρωτικής Κίνας και τα 8,44 εκατ. αλλοδαποί. Συνολικά εκδόθηκαν πάνω από 310.000 διαβατήρια και άλλα ταξιδιωτικά έγγραφα από τις πρεσβείες και τα προξενεία της Κίνας στο εξωτερικό, με τα νούμερα να επιστρέφουν πλήρως στα επίπεδα πριν την πανδημία.

Συνεχής είναι και η βελτίωση της πολιτικής θεωρήσεων της Κίνας και των διαδικασιών υποβολής αιτήσεων για διαβατήρια κ.ά. ταξιδιωτικά έγγραφα για Κινέζους πολίτες που ζουν στο εξωτερικό. Σύμφωνα με την Γου Σι, οι πολιτικές εισόδου στη χώρα όπως οι θεωρήσεις για αλλοδαπούς που εισέρχονται στην Κίνα, οι θεωρήσεις για πληρώματα πλοίων, καθώς και το σύστημα εξαιρέσεων για θεωρήσεις διέλευσης και για περιφερειακές συμφωνίες απαλλαγής από την έκδοση θεωρήσεων έχουν πλέον επανέλθει στο καθεστώς που ίσχυε τον καιρό πριν την πανδημία. Οι κινεζικές πρεσβείες και τα προξενεία στο εξωτερικό έχουν δώσει το «πράσινο φως» για άτομα που πρέπει να επισκεφτούν επειγόντως την Κίνα για επαγγελματικούς, ανθρωπιστικούς κ.ά. λόγους, παρέχοντας διευκολύνσεις, όπως για παράδειγμα τη δυνατότητα εξυπηρέτησης χωρίς ραντεβού. Στην συντριπτική πλειοψηφία των κινεζικών πρεσβειών και προξενείων στο εξωτερικό υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού εντός δύο εβδομάδων, ενώ σε πολλές πρεσβείες και προξενεία υπάρχει η δυνατότητα να κλειστεί ραντεβού εντός μίας εβδομάδας ή ακόμα και την επόμενη μέρα. Από τη στιγμή που θα υποβληθούν όλα τα απαραίτητα έγγραφα, οι θεωρήσεις εκδίδονται συνήθως εντός τεσσάρων εργάσιμων ημερών.

Όλο και περισσότερες χώρες δεν απαιτούν έκδοση θεώρησης για κατόχους κινεζικών διαβατηρίων. Από τις αρχές του τρέχοντος έτους, η Κίνα υπέγραψε με το Καζακστάν μια συνολική συμφωνία απαλλαγής από την υποχρεωτική έκδοση θεωρήσεων και αντίστοιχες συμφωνίες απαλλαγής για ορισμένους τύπους διαβατηρίων με την Παλαιστίνη, τη Μαδαγασκάρη και την Ονδούρα. Μέχρι σήμερα, εβδομήντα χώρες και περιοχές σε όλο τον κόσμο έχουν ελευθερώσει τις πολιτικές θεωρήσεων, προσφέροντας πλήρη απαλλαγή ή τη δυνατότητα έκδοσης κατά την άφιξη σε κατόχους κανονικών κινεζικών διαβατηρίων.

Ο «Κανονισμός της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας για την Προξενική Προστασία και Συνδρομή» που τέθηκε σε ισχύ στην 1η Σεπτεμβρίου 2023, αποτελεί τον πρώτο διοικητικό κανονισμό της χώρας που επικεντρώνεται στην προστασία των υπερπόντιων συμφερόντων της Κίνας, αποτελώντας μια νέα αφετηρία στη διασφάλιση των συμφερόντων αυτών με βάση τον νόμο στη νέα εποχή. Η Γου Σι δήλωσε ότι, από την έναρξη λειτουργίας της το 2014, η διεθνής τηλεφωνική γραμμή έκτακτης ανάγκης του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας για την παροχή προξενικής προστασίας κ.ά. υπηρεσιών, η οποία λειτουργεί όλο το εικοσιτετράωρο, έχει λάβει πάνω από 3 εκατ. κλήσεις.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, όντας αρμόδιο για τα ζητήματα προξενικών επικυρώσεων εγγράφων, προώθησε ενεργά την προσχώρηση της Κίνας στη Σύμβαση της Χάγης για την κατάργηση της υποχρέωσης επικύρωσης αλλοδαπών δημοσίων εγγράφων. Ύστερα από χρόνια ακάματων προσπαθειών και με την έγκριση του Κρατικού Συμβουλίου της Κίνας, στις 8 Μαρτίου 2023, η κινεζική κυβέρνηση κατέθεσε τα έγγραφα προσχώρησης στο Υπουργείο Εξωτερικών Ολλανδίας, τον θεματοφύλακα της Σύμβασης της Επισημείωσης της Σφραγίδας της Χάγης, αποτελώντας επισήμως πλέον συμβαλλόμενο μέρος. Σύμφωνα με τους κανόνες της Σύμβασης, η τελευταία θα τεθεί σε ισχύ στην Κίνα στις αρχές Νοεμβρίου. Η Γου Σι δήλωσε ότι το γεγονός αυτό θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα στην επέκταση του θεσμικού ανοίγματος της χώρας σε ξένα έγγραφα, συμβάλλοντας σημαντικά στην προώθηση των οικονομικών, εμπορικών και ανθρώπινων ανταλλαγών της Κίνας με άλλα κράτη.

Με την έναρξη ισχύος της Σύμβασης στην Κίνα, το κόστος και ο χρόνος της διασυνοριακής κυκλοφορίας εγγράφων θα μειωθούν σημαντικά. Με εξαίρεση ορισμένες μόνο χώρες, η Κίνα και τα υπόλοιπα συμβαλλόμενα κράτη δεν θα απαιτούν την επικύρωση των εγγράφων από τις πρεσβευτικές ή προξενικές αρχές. Επικυρώσεις θα απαιτούνται μόνο μια φορά για συνοδευόμενα έγγραφα. Ο απαιτούμενος χρόνος θα μειωθεί από είκοσι σε λίγες μόνο ημέρες, μειώνοντας αρκετά το κόστος. Ο χρόνος διαβίβασης εγγράφων μεταξύ των συμβαλλόμενων χωρών έχει μειωθεί κατά μέσο όρο περίπου 90%. Για τους απλούς πολίτες αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για έγγραφα που θα χρειαστούν στο εξωτερικό όπως πιστοποιητικό υγείας, άδεια οδήγησης, πιστοποιητικό οικογενειακής καταχώρησης και πτυχία γίνεται πιο εύκολη και γρήγορη.

Η Σύμβαση θα συμβάλλει επίσης στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Περισσότερες ξένες επιχειρήσεις που σκοπεύουν να επενδύσουν και να εξάγουν προϊόντα στην Κίνα δεν θα χρειάζεται πλέον να υποβάλλουν εμπορικά έγγραφα για προξενική επικύρωση. Πάνω από το 70% των εμπορικών εγγράφων του εξαγωγικού εμπορίου της Κίνας πρόκειται επίσης να ωφεληθεί από αυτές τις ρυθμίσεις.