Skip to main content

Fed: Ο «χρησμός» του Πάουελ για την αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο

REUTERS

Η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα δεν προβλέπει πλέον ύφεση της αμερικανικής οικονομίας,

Παρότι παραδέχθηκε πως «υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος» προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της «ομαλής προσγείωσης» της οικονομίας, ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη νέα αύξηση επιτοκίων, ανέφερε πως η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν προβλέπει πλέον ύφεση της αμερικανικής οικονομίας.

«Έχουμε μια ευκαιρία» να υποχωρήσει ο πληθωρισμός κοντά στον στόχο του 2% χωρίς μεγάλες απώλειες θέσεων εργασίας, υπογράμμισε.

Ο Τζερόμ Πάουελ δεν ήταν σαφής, για τι μέλει γενέσθαι, σχετικά με το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων τους επόμενους μήνες.  «Θα έλεγα ότι είναι πιθανό να προχωρήσουμε σε νέα αύξηση επιτοκίων κατά τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, εάν τα στοιχεία τη δικαιολογούν. Και θα έλεγα ότι είναι επίσης πιθανό να επιλέξουμε να τα διατηρήσουμε στο ίδιο επίπεδο», είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι σε κάθε συνεδρίαση θα ζυγίζονται προσεκτικά τα δεδομένα.

Το βασικό επιτόκιο της Fed αυξήθηκε σήμερα κατά 25 μονάδες βάσης και κυμαίνεται πλέον στο 5,25-5,50%, στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Ιανουάριο του 2001. Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα από τα 11 μέλη της επιτροπής νομισματικής πολιτικής (FOMC).

Τον Ιούνιο ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Μάρτιο του 2021, στο 3% σε ετήσια βάση. Παραμένει ωστόσο πάνω από τον στόχο του 2%, ενώ ο δομικός πληθωρισμός (δηλαδή χωρίς τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας) παραμένει στο 4,8% σε ετήσια βάση. Οι τιμές των ακινήτων, ιδίως, συνεχίζουν να αυξάνονται.

Ο Τζερόμ Πάουελ ανέφερε επίσης ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις αγορές σιτηρών μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από την Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας, εκτιμώντας πάντως ότι δεν θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Αναγνώρισε ωστόσο ότι εγείρονται εύλογες ανησυχίες για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, ιδίως για τις φτωχότερες χώρες του κόσμου που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων.