Skip to main content

Νέα προβλήματα για την Credit Suisse: Κατηγορείται ότι βοηθούσε πλούσιους Αμερικανούς να φοροδιαφεύγουν

REUTERS/Denis Balibouse

Τι αναφέρει η αμερικανική Γερουσία

Νέος πονοκέφαλος για την Credit Suisse, καθώς κατηγορείται τώρα ότι συνεχίζει να βοηθά πλούσιους Αμερικανούς να φοροδιαφεύγουν, δήλωσε η Επιτροπή Οικονομικών της Γερουσίας των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε το πρωί της Τετάρτης, η ελβετική τράπεζα συνεργαζόταν με πολίτες που χρησιμοποιούσαν ξένα διαβατήρια και ενίοτε παραιτούνταν από την αμερικανική υπηκοότητα για να αποκρύψουν περιουσιακά στοιχεία από τις φορολογικές αρχές.

Μάλιστα όπως αναφέρει το CNBC, η τράπεζα θα μπορούσε να πληρώσει σε πρόστιμα έως και 1,3 δισ. δολαρίων.

Τέτοιες προσπάθειες παραβιάζουν τη συμφωνία ύψους 2,6 δισ. δολαρίων στην οποία κατέληξε η τράπεζα με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης το 2014, αναφέρει η έκθεση.

Σε δήλωση που συνόδευε την έκθεση, ο γερουσιαστής Ρον Γουάιντεν , ο Δημοκρατικός από το Όρεγκον που προεδρεύει της επιτροπής, κατηγόρησε τους «άπληστους Ελβετούς τραπεζίτες» που φαίνεται να εμπλέκονται σε μια «μαζική, συνεχιζόμενη συνωμοσία για να βοηθήσουν υπερπλούσιους Αμερικανούς πολίτες να φοροδιαφύγουν και να κλέψουν τους συμπολίτες τους», παρά τις υποσχέσεις της Credit Suisse για το αντίθετο. «Το ότι την πήρε η UBS δεν σημαίνει ότι “καθάρισε”».

Η έκθεση έρχεται την ώρα που η Credit Suisse πωλείται στην ανταγωνίστρια UBS σε μια συμφωνία ύψους 3 δισ. φράγκων (3,3 δισ. δολαρίων) με τη μεσολάβηση της ελβετικής κυβέρνησης. Η εξαγορά αποτελεί το αποκορύφωμα ετών σκανδάλων και κακοδιαχείρισης, τα οποία αναμφισβήτητα ξεκίνησαν με την έρευνα για φοροδιαφυγή στις ΗΠΑ.

Ο γερουσιαστής κάλεσε το υπουργείο Δικαιοσύνης να πατάξει «επαναλαμβανόμενους παραβάτες όπως η Credit Suisse» και να συνεχίσει ποινικές έρευνες για μεμονωμένους τραπεζίτες.

Πηγές: CNBC, Bloomberg

Διαβάστε ακόμη

Γαλλία: Πέντε τράπεζες στο στόχαστρο της οικονομικής εισαγγελίας