Skip to main content

Σαουδική Αραβία και Κίνα όλο και πιο κοντά

Shutterstock

Η προσέγγιση Κίνας-Σαουδικής Αραβίας είχε ως αποτέλεσμα και την επίτευξη της ιστορικής συμφωνίας του Ριάντ με την Τεχεράνη στις αρχές Μαρτίου.

Η Σαουδική Αραβία εξετάζει το ενδεχόμενο να δέχεται γιουάν αντί για δολάρια, για τις εξαγωγές πετρελαίου στην Κίνα, γράφει η Wall Street Journal, καθώς οι δύο χώρες ενισχύουν τις διμερείς σχέσεις

Την ίδια ώρα, η Σαουδαραβική  κρατική εταιρεία Aramco απέκτησε μερίδιο 10% (αξίας 3,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων) στη Rongsheng Petrochemicals, το μεγαλύτερο από τα διυλιστήρια πετρελαίου της Κίνας. Η συμφωνία προβλέπει ότι το Ριάντ θα προμηθεύει στο διυλιστήριο  480.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα.

Η Σαουδική Αραβία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός και μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο. Πουλάει καθημερινά 1,7 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου στο Πεκίνο, εξασφαλίζοντας περίπου 46 δισ. ευρώ ετησίως.

Η προσέγγιση Κίνας-Σαουδικής Αραβίας είχε ως αποτέλεσμα και την επίτευξη της ιστορικής συμφωνίας του Ριάντ με την Τεχεράνη στις αρχές Μαρτίου, με τη οποία οι δύο πρώην εχθροί αποφάσισαν να ξεκινήσουν μια διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεών τους μετά από δεκαετίες τριβών και αντιπαραθέσεων.

Ταυτόχρονα, το Ριάντ διατηρεί μέχρι στιγμής μια πολύ ήπια στάση απέναντι στη Ρωσία, μια χώρα με την οποία συνεχίζει να συνεργάζεται, πολύ περισσότερο από πριν.

Η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν, με κάποια υποστήριξη από την Ινδία, προσπαθούν άλλωστε να περιορίσουν την κυριαρχία του δολαρίου ως παγκόσμιου νομίσματος αναφοράς. Τομέας που παραμένει σταθερός αλλά που, σύμφωνα με ορισμένους παρατηρητές, θα μπορούσε αργά ή γρήγορα να αρχίσει να αισθάνεται τις συνέπειες των κυρώσεων που επιβλήθηκαν κατά της Μόσχας.

Η Κίνα και η Ρωσία έχουν ήδη συμφωνήσει να χρησιμοποιούν επίσης το γιουάν στο εμπόριο υδρογονανθράκων.