Skip to main content

ΙΕΑ: Δεν αποκλείεται ένα ράλι στις τιμές πετρελαίου

REUTERS/Essam Al-Sudani

Αναθεωρεί προς τα πάνω τις εκτιμήσεις για τη ζήτηση πετρελαίου το 2023. Στα 1,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Σταθερές παραμένουν οι τιμές του πετρελαίου την Τετάρτη, μετά από δύο μέρες που κινήθηκαν ανοδικά λόγω της υποχώρησης του δολαρίου και εν μέσω νέων ενδείξεων για στενότητα προσφοράς στην παγκόσμια αγορά.

Ειδικότερα, το πρωί της Τρίτης, η τιμή των προθεσμιακών συμβολαίων του μπρεντ διαμορφώνεται στα 80,51 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού κινείται στα 75,36 δολάρια το βαρέλι. Χθες το μπρεντ διαμορφωνόταν στα 79,58 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό στα 74,52 δολάρια.

Μετά τους αναλυτές της Bank of America, που εκτιμούν ότι το μπρεντ θα μπορούσε να ανακάμψει σημειώνοντας άνοδο 23% συγκριτικά με τα σημερινά επίπεδα για να ανέλθει μέσα στους επόμενους 12 έως 36 μήνες στα 90 δολάρια το βαρέλι, ενίσχυση των τιμών βλέπει και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ).

Αν και η BofA συσχετίζει την πορεία του μπρεντ με την πολιτική της Fed για τα επιτόκια και στην επίδραση που θα έχει  ένα «επιτυχές» οικονομικό άνοιγμα της Κίνας, ο ΙΕΑ «στέκεται» περισσότερο στην επίδραση που θα έχει στην αγορά η συμπίεση των ρωσικών προμηθειών σε συνδυασμό με την ζήτηση που αρχίζει να «τσιμπάει».

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, η παραγωγή της Ρωσίας αναμένεται να υποχωρήσει κατά 14% μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου. Εάν επαληθευτούν αυτές οι προβλέψεις, σημαίνει θα μπορούσε να αντιστραφεί η πρόσφατη τάση υποχώρησης των τιμών πετρελαίου στα προθεσμιακά συμβόλαια, σχολιάζει το πρακτορείο Bloomberg.

«Ενώ οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου αποτελούν ευπρόσδεκτη ανακούφιση για τους καταναλωτές που αντιμετωπίζουν τον αυξανόμενο πληθωρισμό, ο πλήρης αντίκτυπος των εμπάργκο στο ρωσικό αργό πετρέλαιο και τις προμήθειες προϊόντων δεν έχει ακόμα φανεί», ανέφερε ο ΙΕΑ.

Οι προβλέψεις για την ζήτηση

«Καθώς διανύουμε τους χειμερινούς μήνες και κινούμαστε προς ένα πιο σφιχτό ισοζύγιο πετρελαίου το δεύτερο τρίμηνο, δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα άλλο ράλι τιμών».

Ο ΙΕΑ επομένως βλέπει αύξηση της ζήτησης. Μάλιστα αναβάθμισε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το 2023, κατά 300.000 βαρέλια την ημέρα, εν μέσω έντονης ανάπτυξης στην Ινδία και εκπληκτικής ανθεκτικότητας στην Κίνα. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του, η «ανοδική» κατανάλωση ντίζελ στις αναδυόμενες οικονομίες υποδηλώνει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί με ταχύτερο ρυθμό το επόμενο έτος από ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως.

Η Ινδία ηγήθηκε αυτής της ανόδου τους τελευταίους μήνες, αλλά θα την ξεπεράσει ξανά η Κίνα το επόμενο έτος, καθώς ο ασιατικός γίγαντας χαλαρώνει τους περιορισμούς για τον κορωνοϊό.  «Ενώ τα επίπεδα περιορισμών στη χώρα παραμένουν υψηλά, το σκηνικό έχει πλέον τεθεί για μια σταδιακή επαναλειτουργία το 2023», αναφέρει στην έκθεσή του.

Η κατανάλωση αναμένεται ότι θα αυξηθεί κατά 1,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα το επόμενο έτος και θα φτάσει κατά μέσο όρο τα 101,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Σχολιάζοντας τις προβλέψεις, το Bloomberg ανέφερε ότι, παρά την προειδοποίηση, ο ΙΕΑ χαμηλώνει τον τόνο του. Ο ΙΕΑ πριν από λίγες εβδομάδες υπογράμμιζε τον κίνδυνο συμπίεσης της προσφοράς και προέτρεπε τον συνασπισμό του ΟΠΕΚ+ να αναστρέψει τις τελευταίες του μειώσεις παραγωγής.

Η ρωσική παραγωγή

Ο ΙΕΑ αναγνώρισε ότι οι ρωσικές εξαγωγές συνέχισαν να αυξάνονται παρά τις επανειλημμένες προβλέψεις του ότι το μποϊκοτάζ θα περικόψει τις αποστολές. Οι αποστολές πετρελαίου της Μόσχας σκαρφάλωσαν στο υψηλό επτά μηνών, στα 8,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Νοέμβριο, αν και τα έσοδα μειώθηκαν λόγω των χαμηλότερων τιμών του πετρελαίου.

Η ανθεκτικότητα της Ρωσίας συνέβαλε επίσης σε μικρότερες περικοπές από ό,τι αναμενόταν από τον ΟΠΕΚ+, ανέφερε ο ΙΕΑ.

Ωστόσο, οι παγκόσμιες αγορές βρίσκονται σε καλό δρόμο για να «στενέψουν« το 2023, προειδοποίησε εκτιμώντας ότι η ρωσική παραγωγή θα αρχίσει τελικά να πέφτει αυτόν τον μήνα δεδομένων των κυρώσεων της ΕΕ. Έτσι, η  παραγωγή θα υποχωρήσει από τα τρέχοντα επίπεδα των περίπου 11,2 εκατ.  βαρελιών την ημέρα στα 9,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου.

Να σημειωθεί ότι, μετά την επιβολή πλαφόν στο ρωσκικό αργό, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Μόσχα θα μειώσει την παραγωγή αντί να πουλήσει σε αγοραστές από χώρες που έχουν υιοθετήσει το πλαφόν.

naftemporiki.gr