Skip to main content

«Φτάσαμε στο απώγειο της παγκόσμιας ανάπτυξης» – Οι προβλέψεις της Goldman Sachs για τα επόμενα 50 χρόνια

Προστατευτισμός και κλιματική αλλαγή ως «ιδιαίτερα σημαντικούς κινδύνους» τόσο για την ανάπτυξη όσο και για τη σύγκλιση των εισοδημάτων.

Σε προβλέψεις… μισού αιώνα, για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, προχώρησαν οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs με επικεφαλής τον Jan Hatzius, «ανατέμνοντας» την οικονομία 104 χωρών.

“Οι προβλέψεις μας υποδηλώνουν ότι έχουμε περάσει το ανώτατο όριο της παγκόσμιας δυνητικής ανάπτυξης”, έγραψαν στην έκθεσή τους, σύμφωνα με το Bloomberg ,  μιλώντας ουσιαστικά για αντίστροφη μέτρηση.

Τα συμπεράσματα

Στα συμπεράσματά τους, οι οικονομολόγοι αναφέρουν:

-Η παγκόσμια ανάπτυξη θα κινείται κατά μέσο όρο λίγο κάτω από 3% ετησίως κατά την επόμενη δεκαετία, από 3,6% τη δεκαετία πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση, και στη συνέχεια θα βρίσκεται σε σταδιακά φθίνουσα πορεία, αντανακλώντας την επιβράδυνση της αύξησης του εργατικού δυναμικού.

-Οι αναδυόμενες αγορές θα συνεχίσουν να συγκλίνουν με τις βιομηχανικές χώρες, ενώ  η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Ινδία, η Ινδονησία και η Γερμανία θα βρίσκονται στην κορυφή του πίνακα των μεγαλύτερων οικονομιών, με την Νιγηρία, το Πακιστάν και την Αίγυπτο να  διεκδικούν την δική τους θέση στην λίστα.

Οι ΗΠΑ είναι απίθανο να επαναλάβουν τις σχετικά ισχυρές επιδόσεις της τελευταίας δεκαετίας και η εξαιρετική ευρωστία του δολαρίου επίσης θα υποχωρήσει κατά τα επόμενα 10 χρόνια.

-Ενώ η εισοδηματική ανισότητα μεταξύ των χωρών έχει μειωθεί, θα συνεχίσει να αυξάνεται στο εσωτερικό τους.

Οι οικονομολόγοι Kevin Daly και Tadas Gedminas είδαν τον προστατευτισμό και την κλιματική αλλαγή ως «ιδιαίτερα σημαντικούς κινδύνους» τόσο για την ανάπτυξη όσο και για τη σύγκλιση των εισοδημάτων.

“Το μεγαλύτερο μέρος  της προβλεπόμενης επιβράδυνσης οφείλεται στα δημογραφικά στοιχεία. Η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού έχει μειωθεί στο μισό τα τελευταία 50 χρόνια”.

Είπαν ότι η βραδύτερη αύξηση του πληθυσμού είναι μια «ευχάριστη εξέλιξη», διότι συνεπάγεται μικρότερη επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Παρ’ όλα αυτά, θα επιφέρει  “μια σειρά από οικονομικές προκλήσεις”, όπως το πώς τα έθνη θα πληρώνουν για τις αυξανόμενες δαπάνες υγείας των γηράσκοντων πληθυσμών τους.